Holcim bevestigt gesprekken met Lafarge

Bouwmaterialengroepen Lafarge en Holcim voeren 'gevorderde' gesprekken over een mogelijke fusie. Dat bevestigde het Zwitserse Holcim in reactie op geruchten in die zin, die de aandelen van beide bedrijven onder stoom zetten.

Aanvankelijk wilden beide bedrijven niet reageren op de berichten, die onder meer via Bloomberg de markten insijpelden. Maar nu is er dus de officiële bevestiging van Holcim, die praat met zijn Franse sectorgenoot.

De fusie zou beide bedrijven toelaten om hun kosten fors terug te schroeven. Dat is niet onbelangrijk, aangezien de economische crisis zijn sporen heeft nagelaten in de sector. Holcim en Lafarge torsen een hoge schuldenlast als gevolg van een reeks overnames die hen de nodige schaalgrootte moest bieden om zich door die crisis te slaan.

De vraag is of de Europese concurrentie-autoriteiten een dergelijke deal zullen laten passeren. Vorige zomer zette Holcim een transactie op met sectorgenoot Cemex, de grootste cementfabrikant van het Amerikaanse continent. Beide bedrijven wisselden productiefaciliteiten uit, om hun voetafdruk te verbeteren. Maar Europa startte daarop meteen een onderzoek om te zien of die deal de concurrentie in de sector niet te veel deed afnemen.

Een combinatie van Lafarge (65.000 werknemers, 15,8 miljard euro omzet) en Holcim (71.000 werknemers, 16,1 miljard euro omzet) zou gelijkaardige bezwaren kunnen doen rijzen.

Beleggers laten dat allemaal niet aan hun hart komen. Beide bedrijven zien hun aandeel met meer dan 7 procent opveren na het communiqué van Holcim. Ook Frèreholding GBL geniet mee, met een koerswinst van 1,4 procent tot 73,63 euro. GBL heeft een belang van 21 procent in Lafarge, en dat belang is goed voor 23 procent van de totale portefeuillewaarde van de holding.

Holcim eindigde 6,7 procent hoger in Zurich, Lafarge won 8,9 procent in Parijs. GBL was de primus van de Bel20 en steeg 2,1 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud