Home Invest herontwikkelt kantoor Axa

Xavier Mertens, ceo Home Invest Belgium Foto: Bert Van den Broucke

Axa Belgium brengt een kantoorgebouw van 12.800 m² in in natura bij Home Invest Belgium. De residentiële vastgoedbevak zal het ombouwen tot woningen. Dat maakte Home Invest Belgium bekend bij de voorstelling van de halfjaarresultaten. Het uitkeerbaar resultaat per aandeel nam met nog eens 9,4 procent toe van 1,49 euro naar 1,63 euro per aandeel.

Het netto courant resultaat exclusief IAS 39 (dat abstractie maakt van de boeking van de zuiver latente meer- en minwaarden op indekkingsinstrumenten en de beste barometer is voor de operationel rentabiliteit van een onderneming) steeg in de eerste zes maanden van dit jaar van 3,6 naar 4,3 miljoen euro (+19,1 procent). Per aandeel geeft dat een toename van 1,25 naar 1,42 euro per aandeel (+13,6 procent).

De stijging is deels het gevolg van de toename van het netto huurresultaat (+8,5 procent) tot 8,2 miljoen euro als gevolg van de nieuwe gebouwen die in de tweede jaarhelft van 2011 waren verworven.

Home Invest Belgium blijft ook zeer succesvol woningen uit haar portefeuille per afzonderlijke eenheid  te verkopen. In de eerste zes maanden van dit jaar kon het zo een meerwaarde van 0,7 miljoen euro realiseren ten opzichte van de laatste reële waarde van het verkochte vastgoed. Dit bedrag versterkt het uitkeerbaar resultaat aan de aandeelhouders voor die periode. Het uitkeerbaar resultaat stijgt van 4,3 miljoen euro naar 5 miljoen euro.

De bezettingsgraad van de portefeuille bleef stabiel op 95 procent. Ook de reële waarde van de totale portefeuille bleef onveranderd op 2.236,4 miljoen euro. Het vastgoed in de portefeuille werd 2,5 miljoen euro duur.

De netto-inventariswaarde van de portefeuille bedroeg eind juni 56,87 euro (+2,2 procent  ten opzichte van een jaar eerder).

Herontwikkling

Home Invest Belgium kondigde op de laatste algemene vergadering aan zelf meer projecten voor eigen rekening te willen ontwikkelen. De inbreng van het kantoorgebouw van Axa Belgium aan de Marcel Thirylaan in Sint-Lambrechts-Woluwe wordt het eerste reconversieproject van Home-Invest in Belgium. Axa Belgium is een vaste aandeelhouder van Home Invest Belgium.

In de buurt van Marcel Thiry is de leegstand steeds hoog. Steeds meer eigenaars komen tot de vaststelling dat hun gebouw als kantoor geen toekomst meer heeft. Ze zoeken een herbestemming. Bijvoorbeeld als rusthuis of als residentieel project.

Zo'n herbestemming is enkel realiseerbaar als dat kantoor goedkoop wordt verkocht. Axa brengt het gebouw in tegen een waarde van 8,35 miljoen euro. Dat is 709 euro per m². Een verhuurd kantoor wordt gemakkelijk worden verkocht tegen een prijs van 3. 000 euro per m². De verkoop gebeurt wel onder opschortende voorwaarde van het verkrijgen van alle vergunningen.

Prognose

Home Invest gaat er van uit dat de realisatie van meerwaarden zal kunnen worden versneld in de tweede jaarhelft. Alleen al de verkopen die zijn afgesloten sinds het einde van het eerst halfjaar,  zouden al een bijkomende meerwaarde van 1,5 miljoen euro vertegenwoordigen. Andere onderhandelingen zijn in een vergevorderd stadium.

Sinds de beursgang van het bedrijf in juni 1999 kon het uitgekeerde dividend door de vastgoedbevak elk jaar aanzienlijk worden vermeerderd. De raad van bestuur gaat er van uit dat er dit jaar een nieuwe stijging van dividend in zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud