Advertentie

Huurder spendeert helft inkomen aan wonen

©BELGA

Huurders en alleenstaanden betalen relatief gezien het meest voor hun huisvesting. Dat blijkt uit een groot onderzoek over 'De Vlaming en zijn woning' dat de VRT liet uitvoeren.

Uit het onderzoek blijkt dat 4 procent van de mensen verhuurt aan 30 procent van de bevolking. 1 op de 3 kopers kunnen dan weer rekenen op financiële steun van ouders of familie, voor gemiddeld 22 procent van de aankoopsom.

Huurders spenderen gemiddeld 47 procent van hun inkomen aan wonen. Bij eigenaars is dat slechts 36 procent. Alleenstaanden betalen gemiddeld 43 procent, tegenover 36 procent voor samenwonenden. Het algemeen gemiddelde bij de Vlamingen ligt volgens de enquête op 39 procent.

In dit bedrag zijn de maandelijkse huurprijs of de afbetaling van de lening meegerekend, maar ook vaste kosten in een appartement (vooral huurders wonen in appartementen), elektriciteit, gas en water, en eventuele herstellingen of klein onderhoud, nazicht van de verwarming, of schoonmaak.

Hoe lager het opleidingsniveau, hoe groter de hap uit het totaalbudget: van 34 procent voor personen met een Master op zak, tot 43 procent of meer voor mensen met een heel laag diploma.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud