Advertentie

Inspectie legt dagelijks vijf onveilige bouwwerven stil

Een bouwwerf. ©BELGA

Elke dag worden in België vijf bouwwerven stilgelegd. Dat aantal blijft relatief stabiel ondanks een daling van het aantal controles.

Uit cijfers van de Algemene Directie Toezicht Welzijn op het Werk blijkt dat er vorig jaar 1.417 werven werden stilgelegd. Dat komt neer op vijf à zes werven per dag, schrijft Het Nieuwsblad woensdag.

10.627
Het aantal controles daalde in drie jaar van 14.672 naar 10.627.

Een paar jaar geleden lag het aantal nog op 1.606 maar toen werd er wel meer gecontroleerd. Zo waren er in 2013 nog 14.672 controles. Dat aantal viel in 2016 terug tot 10.627. 'Gepensioneerde controleurs worden niet vervangen, of het duurt een tijd voor ze vervangen worden', zegt Herman Outtier, adviseur Toezicht Welzijn op het Werk. 'Er blijft met de mensen die we hebben minder tijd over voor werfbezoeken.'

De bouwsector betreurt de inkrimping van het aantal controles. 'Iedereen moet de Belgische wetgeving naleven', zegt Frederik Bronckaerts van de Confederatie Bouw. 'We stellen vast dat heel wat buitenlandse bedrijven die wetten aan hun laars lappen en onvoldoende investeren in veiligheid. Zo wordt onveilig werken een vorm van oneerlijke concurrentie.'

Het aantal dodelijke ongevallen daalt overigens amper. In 2011 kwamen er acht bouwvakkers om het leven, vorig jaar zes. Het aantal ongevallen in de bouw daalt wel, van 20.164 in 2011 naar iets meer dan 14.000 in 2015. 'Maar het zijn vooral de lichtere ongevallen die dalen. De ernst van de ongevallen neemt toe', zegt Bronckaerts.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud