Advertentie
netto

Isolatieschaarste bedreigt honderden banen in de bouw

©BELGA

Noem een product dat iedereen wil, u en uw overheid ontbeerlijk achten en peperduur wordt. Isolatiemateriaal is de naam. De gevolgen zijn verregaand. Voor u en voor de bouw.

De resultaten van een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) zijn alarmerend. Een bouwmateriaal waarvan men dacht dat het extra jobs zou creëren, bedreigt honderden jobs en riskeert de hele bouwsector te ontwrichten.

Sinds begin dit jaar zagen de bouwbedrijven de prijzen van isolatiematerialen gemaakt van polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) met vaak 25 procent stijgen. En toch blijft de schaarste groot. Vroeger moesten de bouwbedrijven een paar dagen of een paar weken wachten. Nu lopen de leveringstermijnen op tot zes weken. Bij gebrek aan producten zitten steeds meer bouwvakkers in economische werkloosheid. Een op de zes bedrijven waarschuwt voor afdankingen.

De meeste bedrijven werden verrast door de forse prijsstijgingen. Negen op de tien bedrijven zeggen in de rondvraag van de federatie de prijsverhogingen niet te kunnen doorrekenen in de bestaande contracten. In een sector met een marge van 10 procent komt een stijging met 25 procent dan ook hard aan.

Fiscaal gunstig

PUR of polyurethaan

Deze chemische stof wordt in de meest uiteenlopende producten verwerkt: van zwembroeken, matrassen en auto’s over lijmen tot isolatieplaten en -schuimen voor de bouw.

Veel particulieren zijn maar al te blij dat ze eind 2016 nog een contract voor dakisolatie tekenden om nog van de fiscaal gunstige voorwaarden te kunnen genieten. De isolatiebedrijven moeten ze nu uitvoeren tegen prijzen waaraan ze hun broek scheuren. Hetzelfde geldt voor de isolatiebedrijven die zeer scherpe prijzen boden voor contracten voor groepsaankopen van dakisolatie door gemeenten of provincies.

Wie vandaag een nieuw contract sluit, zal beduidend meer moeten betalen. En de producenten van de eindmaterialen, zoals Recticel en Unilin, waren nog niet in staat om de prijsstijgingen die grote chemiereuzen als BASF of Dow Chemical de voorbije maanden aanrekenden door te factureren aan de bouwsector.

Precies gisteren liet Recticel zijn klanten weten dat na een prijsverhoging van 8 procent in april er op 15 mei nog eens 10 procent bijkomt en op 15 juni nog eens 15 procent. Bij Recticel was niemand bereikbaar voor commentaar.

25%
Na een prijsstijging van 25 procent voor isolatiemateriaal komt daar de komende twee maanden nog eens 25 procent bij.

Bedrijven als Unilin en Recticel zijn allesbehalve gelukkig met die forse prijsstijgingen. Bij gebrek aan de basisgrondstoffen PUR en PIR halen ze een veel te lage capaciteitsbezetting. ‘Unilin produceert slechts twee derde van wat het kan verkopen’, stelt directeur Lieven Malfait. Bij Recticel liggen de machines een dag per week stil. Niet bevorderlijk voor het sociaal klimaat.

De zoektocht naar alternatieven

De grootste vrees van de producenten is dat hun afnemers op zoek gaan naar alternatieven voor PUR en PIR (een verbeterde versie van PUR met een hogere isolatiewaarde en betere brandveiligheid). Die zijn er. Denk maar aan EPS-platen of rockwoll. En het is lang niet zeker dat iedereen zal terugkeren naar de zoveel duurder geworden PUR en PIR.

Naast het probleem van de hogere kosten voor het materiaal leeft bij de isolatiebedrijven ook de vrees voor boetes bij het niet halen van de opleveringsdatum. De VCB vraagt begrip voor die situatie. Ze heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) gevraagd deze uitzonderlijke situatie te erkennen als overmacht en daarover een omzendbrief op te maken.

De bouwbedrijven wordt ook aangeraden de toepassing van artikel 56 te vragen. Dat voorziet in de mogelijkheid de ‘overeenkomst te herzien of zelfs te verbreken in geval van een verlenging van de uitvoeringstermijn bij een zeer belangrijk nadeel’.

Reacties ondernemingen

TECTUM GROUP | ‘EEN OP DE VIER IS BIJ ONS WERKLOOS’

Normaal heeft Tectum Group uit Genk in deze tijd van het jaar zo’n 250 à 300 mensen aan het werk, van wie 100 in vaste dienst. Het familiebedrijf mag zich tot de allergrootste dakbedekkers van het land rekenen. ‘We hebben een zeer goed gevuld orderboek. Maar zonder voldoende isolatiemateriaal kunnen we niet werken. Zo’n 75 man is economisch werkloos. Normaal krijgen we onze bestellingen binnen twee à drie dagen geleverd. Nu is dat eerder twee à drie weken. Maar ik denk dat we het ergste hebben gehad, omdat we bij nieuwe contracten alternatieve materialen kunnen beginnen in te zetten.’

ELTHERM | ‘NOOIT GEZIEN IN VOORBIJE VEERTIG JAAR’

John Coose stelt bij het isolatiebedrijf Eltherm in Kampenhout 25 mensen tewerk. Hij draait al 40 jaar mee in de isolatiesector en is de voorzitter van de cluster isolatiebedrijven bij de Vlaamse Confederatie Bouw. ‘De combinatie van sterke en snelle prijsstijgingen (+25% in minder dan zes maanden) en een enorm tekort aan materialen schept de perfecte storm. Enerzijds kunnen die forse prijsstijgingen niet worden doorgerekend in de bestaande contracten. Met een nettomarge van 10 procent kan dat bedrijven in de problemen brengen. Anderzijds zal de chaos in de planning op de werven toenemen.’

IBENS | ‘ALTERNATIEF VRAAGT VEEL EXTRA WERK’

Ibens uit Antwerpen legt zich volledig toe op het ontwerp en de bouw van zorgvastgoed. Directeur Tom Van Put wordt vooral geconfronteerd met extra werk. ‘We geven zowel een prijs- als tijdgarantie. Gelukkig engageren we ons voor oplossingen, niet voor het gebruik van een bepaald product, zoals PUR. Er zijn wel degelijk alternatieven. Maar je moet die zoeken en dan kijken wat de gevolgen zijn. Je spouwmuren breder maken heeft enorme repercussies. Enkele projecten stellen we voorlopig uit tot de oplossing op punt staat. Die achterstand moet hoe dan ook worden ingelopen.’

MATEXI | ‘KOPER MERKT HET (NOG) NIET’

Matexi is een van de grootste woningbouwers van het land. Woordvoerder Kristof De Winne benadrukt dat de koper van een woning die al een contract heeft getekend, zich geen zorgen hoeft te maken over de stijging van de kosten van de bouwmaterialen. De prijs ligt vast. ‘Er is bij ons ook geen enkele aanwijzing dat de timing van de projecten in de pijplijn in gevaar zou zijn. Natuurlijk volgen we de ongewone situatie van nabij. Als de prijsstijgingen aanhouden, worden die logischerwijze doorgerekend. Maar we zijn ons al te goed bewust van de grenzen aan de betaalbaarheid.’

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud