Advertentie

Jeroen Piqueur beticht van vier misdrijven

Jeroen Piqueur zit voorlopig tot vrijdag in de cel. ©BELGA

De gevallen topman van de Gentse financiële en vastgoedgroep Optima, Jeroen Piqueur, wordt formeel beticht van vier misdrijven. Dat zegt de woordvoerster van het Gentse parket.

Jeroen Piqueur werd maandag opgepakt door het Gentse gerecht en na een urenlange nachtelijke ondervraging dinsdagochtend aangehouden door de Gentse onderzoeksrechter. De aanhouding werd bevestigd door het parket en door de advocaat van Piqueur. Ze is een uitloper van het onderzoek naar de val van Optima Bank.

Het was echter wachten op een formele verklaring over de misdrijven waarvan Piqueur wordt beticht. Dinsdagnamiddag bracht woordvoerster Caroline Jonckers van het parket daar meer duidelijkheid over. Voor Piqueur gaat het om vier misdrijven: misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, inbreuken op de bankwetgeving en bedrieglijk onvermogen.

Maandag werden, afzonderlijk, ook de twee kinderen van Piqueur die betrokken waren bij Optima, Ruben en Rebecca, opgepakt en na ondervraging aangehouden. Volgens het parket worden zij beticht van misbruik van vennootschapsgoederen en witwasmisdrijven.

Het parket wil geen details kwijt over de precieze aard van de vermeende inbreuken. 'Daar geven we geen informatie over omdat dat behoort tot het geheim van het onderzoek', aldus de woordvoerster.

Bij misbruik van vennootschapsgoederen gaat het om de verdenking van persoonlijke verrijking met geld van de vennootschap, in dit geval Optima Bank. Bedrieglijk onvermogen is het op een frauduleuze manier organiseren van iemands onvermogen en het niet nakomen van de financiële verplichtingen.

Cel

Intussen is ook duidelijk dat Piqueur en zijn kinderen minstens tot vrijdag in de cel moeten blijven. Dan wordt hun aanhouding behandeld door de Gentse raadkamer. Normaal gezien zal er dezelfde dag een uitspraak zijn over hun verdere aanhouding.

Raf Verstraeten, de advocaat van Piqueur, liet dinsdagmiddag al weten dat zijn cliënt de beschuldigingen betwist, net als zijn aanhouding. De Optima-topman stelt zich ook vragen bij de timing van zijn aanhouding, anderhalf jaar na de start van het strafonderzoek. Het Gentse parket wou niet ingaan op die kwestie.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud