Advertentie

Kingspan dicht bij overname Joris Ide

De fabriekshal van Joris Ide. ©Dieter Telemans

De Ierse bouwmaterialenreus Kingspan staat op een zucht van de overname van de staalpanelenspecialist Joris Ide. Het prijskaartje kan oplopen tot 350 miljoen euro.

Omega Pharma, de vinylgroep IVC en nu Joris Ide. In enkele maanden tijd wisselen drie belangrijke Vlaamse bedrijven van eigenaar. Marc Coucke’s Omega Pharma werd opgeslorpt door het Amerikaanse Perrigo, de vinylgroep IVC van Filip Balcaen kwam in de handen van de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk. Nu volgt de staalplatengroep Joris Ide.

De overname van de West-Vlaamse groep door Kingspan is volgens onze informatie nakend en zal in de komende dagen officieel bekendgemaakt worden. De overnameprijs kan oplopen tot 350 miljoen euro of ongeveer tien keer de ‘genormaliseerde’ operationele kasstroom (ebitda) van de West-Vlaamse industriële groep die 36 à 37 miljoen euro bedraagt.

De West-Vlaamse groep, die in 2012 nog genomineerd werd voor de titel Onderneming van het Jaar, werd sinds 2007 voor 60 procent gecontroleerd door het investeringsfonds Ergon. Oprichter Joris Ide en het management hadden de rest van de aandelen in handen.

Hoe groot het rendement van Ergon is, is niet bekend. Ergon, een fonds in handen van de Frère-holding GBL en de ING-dochter Parcom, zette het bedrijf vorige zomer in de etalage en mandateerde daarvoor de zakenbank Lazard.

Kingspan legt dankzij de overname de hand op een leidende Europese speler in staalpanelen en -constructies voor landbouw- en industriehallen. België is geen onbekend terrein voor Kingspan. De Ierse groep, gespecialiseerd in bouwmaterialen en isolatie, is in ons land al aanwezig in Olen (Kingspan Unidek), Grobbendonk, Harelbeke (Isocab) en Leuze-en-Hainaut (Kingspan Door Components). De groep kwam enkele jaren geleden in het nieuws, toen bekend raakte dat hij een riant bod had gedaan op de isolatiedivisie van Recticel. De schuimrubberproducent sloeg dat voorstel af. Kingspan, goed voor een beurswaarde van 2,6 miljard euro, is een prominente speler in de bouwsector. De Ierse groep realiseerde in 2013 een omzet van 1,8 miljard euro en een ebitda van 163 miljoen.

De staalpanelenbusiness is niet de enige activiteit van Joris Ide. De West-Vlaamse ondernemer investeerde de laatste jaren ook in de luxebusiness. Hij startte in 2011 met de overname van de 150 jaar oude Luikse wapenfabrikant Lebeau-Courally, die hij van de ondergang redde. Daar bouwde hij een luxegroep rond met horloges, handtassen, rugzakken, portefeuilles en zijden sjaals. Ide is via zijn persoonlijke holding ook nog actief in kunststof (kunststofbuizen, riolerings- en isolatiematerialen) en in de Waalse staalgieterij Fondatel Lecomte, een fabrikant van putdeksels. De familie Ide heeft ook een grand cru-wijndomein in Saint-Émilion.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud