Advertentie

Kraanverhuurbedrijf Arcomet gered

e torenkranen van Arcomet werden onder meer ingezet bij de bouw van de Franse brug van Millau. ©Guy Puttemans

Het Belgische verhuurbedrijf van torenkranen Arcomet is gered. Het bedrijf verkeerde in zwaar weer en voerde al maanden onderhandelingen met banken en aandeelhouders om tot een oplossing te komen voor de afbouw van zijn historische schuldenlast van 160 miljoen euro.

Het reddingsplan van Arcomet bestaat uit drie delen: de verkoop van activiteiten, extra geld vna de aandeelhouders en een deal met Gigarant.

In eerste instantie verkoopt Arcomet zijn Franse divisie, goed voor een vierde van het kranenpark van in totaal 1.400 kranen en tekent ook voor iets meer dan een kwart van de operationele cashflow van de groep. Het Franse kranenbedrijf Holgat is de koper.

Arcomet bereikte ook een akkoord met zijn twee controleaandeelhouders, het Belgische Sofina en het Franse investeringsfonds LFPI. Die zijn bereid met vers geld over de brug te komen.

Arcomet sloot ook een deal met Gigarant, het Vlaamse waarborgfonds dat beheerd wordt door het overheidsfonds PMV en dat borg stond voor de 160 miljoen euro historische schuld van de groep. Omdat Gigarant door de vorige operaties niet langer is blootgesteld aan de garantie, heeft het zich ook bereid verklaard met financiering over de brug te komen. ‘Het wordt een ‘direct lender’ zegt Arcomet-topman Philippe Cohet.

‘Dankzij de drie operaties zal onze balans er veel evenwichtiger uitzien. Je kan wel zeggen dat we gered zijn. Nu kunnen we focussen op ons strategisch plan. Begin volgend jaar tekenen we daar de details van uit.’

Moeilijke markt

Volgens Cohet heeft de kranenverhuurmarkt het nog altijd moeilijk, maar is er in sommige landen toch beterschap in zicht. Details over de financiële transacties wou hij niet kwijt. ‘Alles moet nog met de banken worden uitgewerkt.’

Arcomet boekte vorig jaar een operationele cashflow van 21 miljoen euro op een omzet van 81 miljoen. Met de verkoop van het Franse filiaal wordt dat volgend jaar 6 miljoen euro cashflow minder.

Theyskens

Arcomet werd opgericht in 1956 door Karel Theyskens en zijn echtgenote José. Aanvankelijk was het bedrijf uit Beringen een toeleverancier aan de steenkoolmijnen. Maar door de sluiting van de mijnen hervormde het bedrijf zich. In de jaren 60 begon het liften te bouwen en later ook kranen.

Toen Theyskens’ zonen in de jaren 80 aan het roer kwamen, gingen ze voluit voor de assemblage van kranen. Toen ze in 1989 begonnen met een dertigtal kranen te verhuren, was dat een schot in de roos. Aangezien aannemers steeds vaker kranen huurden, groeide Arcomet uit tot de grootste kranenverhuurder van Europa.

Rond 2000 trokken de broers Leo en Luc zich terug uit het bedrijf. De leiding kwam in handen van Dirk Theyskens en Frans Wouters. Zij lieten het bedrijf nog groeien, zodat het volgens hen uitgroeide tot de grootste onafhankelijke kranenverhuurder ter wereld.

De economische crisis die begon in 2008 gooide echter roet in het eten en bracht Arcomet in grote moeilijkheden.

Het bedrijf is actief in verschillende landen en stelt circa 300 mensen tewerk, van wie zo’n 140 in België. Volgens Cohet zijn geen personeelsinkrimpingen gepland.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud