Kranenbedrijf Sarens haalt 40 miljoen op
Het kranenbedrijf Sarens, met hoofdzetel in Wolvertem, heeft via de uitgifte van achtergestelde obligaties 40 miljoen euro opgehaald. Die verse middelen werden aangebracht door vermogende particulieren en institutionele beleggers.
Sarens sloot de private plaatsing begin december af. Bank Degroof en KBC Securities begeleidden het bedrijf daarbij. De effecten die uitgegeven werden zijn tamelijk gesofisticeerd. Het zijn achtergestelde obligaties. Dat betekent dat ze bij eventuele financiële moeilijkheden van het betrokken bedrijf maar moeten worden terugbetaald nadat de andere schulden zijn afgelost. Het risico is daarom groter dan bij een gewone obligatie. Om dat risico te reduceren waarborgt de kredietverzekeraar Delcredere tot 50 procent van de waarde van de obligaties.
Daarbovenop hebben de Sarens-obligaties een minimale vaste coupon en een variabele coupon waarvan het rendement gekoppeld is aan de resultaten van de familiale groep. Die resultaten waren de jongste jaren erg goed. In 2009 boekte Sarens een omzet van 408 miljoen euro, tegenover 371 miljoen het jaar ervoor. De operationele kasstroom (ebitda) van de groep bedroeg 126,6 miljoen euro, ten opzichte van 116 miljoen in 2008.
Internationale groei
Sarens zal de extra middelen gebruiken voor de financiering van zijn groei. ‘Voor de investeringen in het kranenpark wil Sarens bankfinancieringen gebruiken. Maar voor zijn internationale ontwikkeling - via overnames of het openen van nieuwe kantoren - verkiest de groep een afzonderlijke financiering. De obligatie-uitgifte laat toe om haar financieringsbronnen te diversifiëren’, zegt Patrick Moermans (Bank Degroof).
Volgens Koen Hoffman (KBC Securities) is er een groeiende interesse voor dat soort effecten onder meer omdat bedrijven minder willen afhangen van bankschulden en nu meer bereid zijn hun kapitaal open te stellen voor vreemd vermogen.
Obligaties kenden in ons land het afgelopen jaar een groot succes. Belgische beursgenoteerde bedrijven of grote niet-genoteerde ondernemingen haalden via bedrijfsobligaties zo’n 2 miljard euro op. De grootste kapitaaloperatie van 2010 is trouwens een obligatie-uitgifte, die van de telecom- en kabelgroep Telenet (600 miljoen euro, in twee keer).