Advertentie

Kranenreus Arcomet keert Azië de rug toe

Bij de bouw van het bekende viaduct van Millau werden onder meer kranen van Arcomet-kranen ingezet. ©Guy Puttemans

Het Belgische kraanverhuurbedrijf Arcomet zet zijn activiteiten in Azië stop. Dat staat te lezen in de jongste jaarrekening van het bedrijf. De resultaten kleuren daardoor stevig rood.

Om de evolutie van de activiteiten bij Arcomet te begrijpen moeten we teruggaan naar 2014. Arcomet verkeerde toen in zwaar weer. De verliezen liepen op en de schulden lagen torenhoog. De groep dreigde te kapseizen. Maar eind 2014 kon het kraanverhuurbedrijf gered worden. Het reddingsplan bestond uit drie luiken: de verkoop van activiteiten, extra geld van de aandeelhouders (Sofina en het Franse fonds SFPI) en een lening van Gigarant, het Vlaamse waarborgfonds van PMV.

De Franse dochter van Arcomet - goed voor een kwart van de kranenvloot (toen 1.400 stuks) - werd nog in 2014 verkocht. Intussen gaat de afslanking onverminderd voort. Uit de jaarrekening 2015 blijkt dat Arcomet zich ook terugtrekt uit Roemenië. Maar de Vlaamse groep keert vooral Azië de rug toe. De slechte gang van zaken in Singapore - samen met Hongkong de belangrijkste dochter van Arcomet in Azië - is de grote boosdoener. ‘Door een overcapaciteit aan kranen en een lager dan verwachte bouwactiviteit presteerde Singapore onder de verwachtingen’, staat in de jaarrekening te lezen. De Arcomet-dochters in Zuid-Korea en Taiwan worden vereffend.

Het stopzetten van de Aziatische activiteiten kost Arcomet 12,5 miljoen euro, een bedrag dat werd opgenomen in de resultaten van 2015. Die eenmalige kosten en het wegvallen van de bijdrage van Arcomet Frankrijk drukken de geconsolideerde resultaten. De groepsomzet daalt met 15 procent naar 72 miljoen euro, terwijl het nettoresultaat voor bijna 18 miljoen euro negatief is.

Buiten Azië liepen de zaken vorig jaar beter. ‘Buiten Singapore waren de operationele resultaten voor alle regio’s beter dan het businessplan 2014-2020 voorziet’, luidt het in de commentaar bij de jaarrekening. Op basis van de eerste zes maanden van dit jaar blijkt dat Arcomet de goede lijn doortrekt.

De kasstroom van de overblijvende activiteiten en de opbrengst van de verkoop van de Aziatische kranen moeten Arcomet toelaten zijn betalingsverplichtingen tijdens het komende jaar na te komen. ‘We zijn ervan overtuigd dat Arcomet de doelstellingen van het budget 2016 en van het businessplan zal halen’, klinkt het voorzichtig optimistisch.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud