Kunstgrasfabrikant Desso in Franse handen

©BELGA

Tapijt- en kunstgrasfabrikant Desso wordt overgenomen door de Franse vloergigant Tarkett. Daarmee komt het bedrijf voor het eerst sinds lang opnieuw in handen van een industriële partij. Aan de werknemers in Dendermonde, waar Desso een belangrijke fabriek heeft, is verzekerd dat 'alles bij het oude blijft'.

Desso wisselde de voorbije decennia geregeld van eigenaar. In 2011 kocht de Nederlandse investeringsmaatschappij Bencis Capital het bedrijf voor 'meer dan 100 miljoen euro' over van de eveneens financiële partij NPM Capital. Het management bleef daarbij mede-aandeelhouder. 

Opgericht in 1939. Sinds 2011 in handen van durfkapitalist Bencis Capital en het management.

Desso boekt 202 miljoen euro omzet. 70 procent daarvan komt uit tapijt voor kantoren (vooral tegels), 10 procent uit tapijt voor hotels, schepen en vliegtuigen (HMA), 10 procent uit tapijt voor particulieren en 10 procent sportgras.

De groep boekt een ebitda-marge van 9 à 10 procent.

Er zijn fabrieken in België (Dendermonde) en Nederland (Waalwijk, Goirle). In Dendermonde wordt tapijt en kunstgras gemaakt.

Er zijn 820 werknemers (waarvan een kleine 400 in Dendermonde).

Met de overname door Tarkett, de derde grootste vloerenfabrikant ter wereld, komt het bedrijf nu opnieuw in industriële handen. Hoeveel de Franse groep betaalt, is niet bekend. De Franse krant Le Monde spreekt van een 'operatie van meer dan 100 miljoen euro'. Desso is goed voor een omzet van 202 miljoen euro en een ebitda-marge van circa 10 procent. 

Desso is bij het grote publiek vooral bekend als producent van kunstgras maar de groep haalt eigenlijk het gros van haar omzet uit tapijttegels (70 procent). Daarin speelt ze zelfs mee met de wereldtop. In februari van dit jaar sloot de groep nog een belangrijke commerciële deal met de Amerikaanse Dixie Group om de Verenigde Staten beter te bespelen. Het is uitkijken wat er met dat partnerschap nu gaat gebeuren. 

Desso trok de voorbije jaren vooral de kaart van duurzaamheid. Het profileerde zich met gerecycleerde producten en nicheproducten, onder meer tapijt dat fijn stof absorbeert of tapijt waarin led-lichtjes verwerkt zijn. Dat luidde een wederopstanding in, al komt de groep wel van ver.

Na enkele moeilijke jaren - een geflopte overname in Nederland en een mislukte verkoop van zijn kunstgrasfiliaal - greep het management in: verlieslatende activiteiten werden afgestoten en een deel van de tapijtproductie uit Nederland verhuisde naar België.

In Dendermonde heeft de groep haar belangrijkste vestiging. Daar werken nog zo'n 400 mensen. Daarnaast heeft de groep nog fabriek en een distributiedepot in Nederland. 

Tijdens een ontmoeting met het personeel benadrukte Tarkett donderdagavond dat er na de overname niet gevreesd moet worden voor een afbouw van de activiteiten. 'Er is verzekerd dat alles bij het oude blijft', zo vertelt ABVV-vakbondssecretaris Gerrit Muylaert. 'De mensen reageerden aangenaam verrast. Het is een familiale en industriële speler, dus het ziet er nu beter uit als voorheen.' 

Opgericht in 1886.

Sinds eind 2013 beursgenoteerd. Voor 70 procent in handen van familie Deconinck en investeerder KKR.

Wereldleider in vinylvloeren. Maakt daarnaast tapijt, parket en laminaat, rubberen vloeren en sportvloeren.

Omzet: 2,5 miljard euro. Bedrijfswinst: 210 miljoen euro. Nettowinst: 99 miljoen euro (2013).

11.000 werknemers. 32 fabrieken wereldwijd.

Tarkett is de internationale nummer drie in vloeren, na Unilin-eigenaar Mohawk en het Amerikaanse Shaw. De Belgische spelers Beaulieu International Group en Balta staan op respectievelijk plaats 4 en 8.

Tarkett is vooral bekend als wereldmarktleider in vinylvloeren , een activiteit die goed is voor bijna tweederde van de omzet van het concern. Daarnaast maakt de groep ook tapijt, parket en laminaat, rubberen en sportvloeren. Eind vorig jaar trok de groep naar naar de beurs in Parijs. De Franse familie Deconinck controleert samen met private-equityspeler KKR wel nog altijd 70 procent van de aandelen.

'Bij de beursgang hadden we beloofd om tegen 2016 voor 300 miljoen euro bijkomende omzet aan overnames te doen', zo reageert topman Michel Giannuzzi in Le Monde. 'Met Desso alleen vervullen we die belofte al voor tweederde.'

Tarkett deed overigens al meer dan dat. Eerder deze week kochten de Fransen bijvoorbeeld ook al het Amerikaanse bedrijf Renner Sports, een specialist in tennisterreinen en atletiekpistes.

De deals moeten een tegengewicht bieden voor de problemen die de groep ondervindt in Rusland, een erg belangrijke markt voor Tarkett. Oost-Europa tekent immers voor 20 procent van de groepsomzet. Beleggers maken zich zorgen om de impact van de geopolitieke en economische tegenwind in de regio en de verzwakking van de lokale munten. Dat heeft ervoor gezorgd dat het aandeel van de Fransen al enige tijd onder druk staat. T

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud