Lafarge diept nettoverlies uit

Bruno Lafont, de topman van Lafarge (Foto: AFP). ©AFP

De Franse bouwmaterialengroep Lafarge heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 117 miljoen euro. Dat is vrijwel het dubbele van een jaar geleden. Desalniettemin houdt de groep vast aan haar doelstellingen voor 2013.

De Franse bouwmaterialengroep Lafarge moest dinsdag weinig rooskleurige cijfers over het eerste kwartaal opbiechten. De groep, die voor een vijfde in handen is van de Belgische holding GBL, klokte eind maart af op een nettoverlies van 117 miljoen euro. Een jaar geleden had Lafarge in dezelfde periode een nettoverlies van 'slechts' 60 miljoen euro geleden.

De omzet daalde jaar op jaar met 6 procent tot 3,14 miljard euro. Analisten hadden gerekend op een omzet van 3,16 miljard euro en een nettoverlies van 62,40 miljoen euro.

De cijfers leidden niet tot paniekreacties bij het bedrijf. 'Aan het begin van het jaar spelen de weersomstandigheden ons altijd parten. Het eerste kwartaal is dan ook niet representatief of veelbetekenend voor de rest van het jaar', verduidelijkte topman Bruno Lafont tijdens een telefonische persconferentie.

Doelstellingen

Hij voegde eraan toe dat de groep haar doelstellingen voor 2013 niet afzwakt. 'We gaan er nog steeds vanuit dat de vraag naar cement in 2013 met 1 tot 4 procent stijgt, vooral op onze niet-Europese markten', zei Lafont.

De topman maakte zich dan ook sterk 'het grootste deel van ons plan 2012-2015 te kunnen realiseren'. Volgens dat plan moet de ebitda, de bedrijfskasstroom, dit jaar met 650 miljoen euro stijgen tot 1,75 miljard euro.

Nettoschuld

Lafarge houdt ook vast aan de doelstelling om de nettoschuld 'in 2013 zo snel mogelijk terug te dringen onder de drempel van 10 miljard euro'. In het eerste kwartaal daalde die schuld jaar op jaar met 0,6 miljard euro tot 11,8 miljard euro.

Kwartaal op kwartaal was sprake van een stijging met 0,5 miljard euro. Volgens de bouwmaterialengroep is die stijging te wijten aan 'normale seizoensgebonden variaties'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud