Advertentie

Lafarge verkoopt activa in VS om met Holcim te fuseren

©Bloomberg

Bouwmaterialenreus Lafarge heeft de Amerikaanse concurrentiewaakhond voorgesteld om voor 450 miljoen dollar activiteiten te verkopen in de VS. Dat moet de weg vrijmaken om te fuseren met zijn sectorgenoot Holcim. Ook in Europa moest de fusiegroep al activiteiten afstoten.

Concreet wil het Franse Lafarge  een cementfabriek in Iowa en 7 distributieterminals langs de Mississippi verkopen aan Summit Materials. Ook Holcim  zal een aantal Amerikaanse activiteiten afstoten. Het gaat onder meer om maalstations in Illinois en New Jersey en een viertal distributieterminals.

Het is nu afwachten of de Federal Trade Commission, de Amerikaanse concurrentie-autoriteit, de verkopen voldoende vindt om de vrije concurrentie op de Amerikaanse markt van bouwmaterialen te vrijwaren. 

Frère

Beide cementreuzen herhalen dat ze hun samengaan in juli definitief willen beklinken. Op 8 mei moeten de aandeelhouders van Holcim met een tweederde meerderheid voor de fusie stemmen. En dan moet twee derde van de Lafarge-aandeelhouders zich bereid tonen om zijn aandelen in te ruilen voor Holcim-aandelen. Een van die aandeelhouders is de Belgische financier Albert Frère, die al heeft laten weten dat hij achter de deal staat.

Vorige maand leek de megafusie nog even te gaan wankelen. Omdat Holcim beter presteert dan Lafarge, eisten de Zwitsers betere voorwaarden, waar Lafarge maar schoorvoetend mee instemde. Uiteindelijk zullen de Lafarge-aandeelhouders maar 9 Holcim-aandelen krijgen voor elke 10 Lafarge-aandelen, terwijl aanvankelijk een fusie van gelijken was voorgesteld.

Lafarge-CEO Bruno Lafont grijpt bovendien naast het CEO-schap van de fusiegroep. Hij zal samen met Holcim-voorzitter Wolfgang Reitzle co-voorzitter worden. De raad van bestuur van Lafarge zal een nieuwe CEO voorstellen, die daarop groen licht moet krijgen van de bestuurders van Holcim.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud