Advertentie
Advertentie

Leegstand in Brussele kantoren blijft hoog

©Peter Hilz/Hollandse Hoogte

De leegstand van kantoren is Brussel in 2014 onveranderd gebleven. De mediane huurprijs blijft op 150 euro per vierkante meter per jaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van de kantorenmarkt van de directie Studies en Planning (BSO) en de dienst inventimmo (citydev.brussels).

De leegstand in Brussel is al drie jaar stabiel rond de 8,2 procent. Omdat 6 procent als een 'normale' leegstand geldt, vindt het gewest dit een aanvaardbaar niveau. Niet iedereen deelt die mening. De ongunstige economische situatie zou geen al te grote weerslag hebben op de leegstand.

De cijfers die de overheid verspreid over de leegstand liggen lager dan de makelaars zoals Jones Lang LaSalle, Cushman & Wakefield, CBRE, DTZ,... hanteren. Die zitten in de vork van 10 à 12 procent.

Ook de mediane huurprijs blijft met 150 euro per vierkante meter per jaar op het niveau van 2013. In 2012 bedroeg die nog 160 euro.

Er zijn binnen de stad grote verschillen, van 4,4 procent in het centrum tot 19 procent in Oudergem en Woluwe. Het stadscentrum blijft bedrijven en overheden aantrekken, terwijl de leegstand in randgemeenten oploopt tot bijna 20 procent.

Een andere vaststelling is dat hoe groter de leegstand is in een wijk, hoe langer de kantoren er leegstaan.

Vijfhoek-Oost

Dit jaar ging het overzicht dieper in op de Vijfhoek-Oost in het Brusselse stadscentrum. Deze wijk, die zich uitstrekt van het Justitiepaleis langs het koninklijk park tot aan de financiëntoren, is gekenmerkt door een zeer lage leegstand van gemiddeld 4,2 procent.

Het succes van het centrum wordt verklaard door de verscheidenheid aan functies in de wijk, met behalve voor kantoren ook plaats voor cultuur, handel en woongelegenheid.

Meer dan de helft van de gebruikers zijn openbare besturen, zoals de federale overheidsdiensten, de federale politie, de Nationale Bank en Selor. De financiële sector met onder meer BNP Paribas, Belfius en AG Insurance is goed voor meer dan een vijfde van de kantoorruimte in de Vijfhoek-Oost; handel en andere diensten vertegenwoordigen 12 procent.

Brussels minister van Economie en burgemeester van Oudergem Didier Gosuin (FDF) merkte op dat emeenten via een belastingverhoging voor leegstaande kantoorruimte bouwpromotoren kunnen aanzetten om hun gebouwen voor woningen of onderwijs te gebruiken.

Waar het Brusselse stadscentrum het goed doet met een gemiddelde leegstand van 4,4 procent, wijst het jaaroverzicht van de regionale agentschappen Brussel Stedelijke Ontwikkeling (BSO) en Citydev op een hoge leegstand tegen de gewestgrens, met pieken tot 19 procent in Oudergem en Woluwe.  Minister Gosuin vindt dat een logische evolutie, gezien de moeilijke bereikbaarheid van sommige gemeenten voor werknemers die bijvoorbeeld uit Vlaanderen komen.

Gelet op het grote aanbod aan kantoorruimte in zijn gemeente Oudergem, vindt Gosuin dat niet noodzakelijk een slechte evolutie. Hij verhoogde er zelfs de vastgoedbelasting op kantoorruimte tot 16 à 17 euro per vierkante meter. Wie kan aantonen dat de ruimte gebruikt wordt, krijgt dan weer een bonus zodat de reële belasting op ongeveer 9 euro per vierkante meter komt te liggen. Dat zette enkele promotoren ertoe aan om kantoorruimte om te vormen tot scholen,  studentenwoningen of een woonzrgcentrum.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud