M/V van de dag

Marnix Galle, de speler-trainer van ontwikkelaar Immobel

Marnix Galle, de topman van Immobel ©BELGAIMAGE

Immobel maakte nabeurs bekend dat CEO Alexander Hodac op 30 juni het bedrijf verlaat en Marnix Galle tot nader order de functie van CEO erbij neemt. 

Of Marnix Galle, de topman van de vastgoedontwikkelaar Immobel , zijn echtgenote Michèle Sioen, de topvrouw van het gelijknamige bedrijf en sinds kort ook bestuurder bij Immobel, in hun kasteel van Stuyvenberg heeft gevraagd of het wel een goed idee is de functies van voorzitter en CEO te combineren, zullen we nooit weten. Het is in elk geval een gedurfde en ongewone zet voor een bloeiend bedrijf in volle expansie.

Meestal gebeurt zo’n cumul alleen als een CEO onverwacht, al dan niet op eigen initiatief, vertrekt, zoals bij de vastgoedspecialist Home Invest. Of als de zaak volledig uit de hand loopt, zoals bij de IT-groep Econocom. De warenhuisgroep Colruyt is een van de weinige goed draaiende bedrijven waar al sinds jaar en dag de CEO en voorzitter eenzelfde persoon zijn.

Elan

Vanuit het niets bouwde Galle het Klein Duimpje Allfin uit tot een respectabele vastgoedgroep, die in 2016 Immobel, eerder een Schone Slaapster, overnam. Samen met de piepjonge CEO Alexander Hodac heeft hij een van de oudste beursgenoteerde groepen van het land een nieuw elan gegeven. De omzet steeg tussen 2015 en 2018 van 103 miljoen naar 371 miljoen euro. Het nettoresultaat ging van 0,7 miljoen naar 56,8 miljoen euro. De beurskapitalisatie klom van 174 miljoen naar 590 miljoen euro.

Ongetwijfeld wil Galle eerst de management- en organisatiestructuur voor Immobel 2.0 op punt stellen.

Galle heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij ambitieuze plannen had met Immobel, die verder reikten dan de integratie van Allfin en Immobel. Van bij de fusie in 2016 was Galle een uitvoerend voorzitter, die bezig was met de strategie en de grote projecten. Hodac was meer operationeel bezig met zaken als financiën en hr. Hodac was meer een chief operation officer dan een CEO. Het was een meer dan voltijdse job om het van oorsprong grotere Immobel op de leest van het kleinere Allfin te schoeien. Die job is nu wel afgerond.

Champions League

Galle benadrukt dat er in de (al dan niet nabije) toekomst opnieuw een ontdubbeling van de functie komt. Een voorzitter vinden die past bij de groeiambities van Immobel en bij topman en hoofdaandeelhouder Galle wordt geen eenvoudige oefening. Liefst wordt het een witte raaf die voor acht à tien jaar een tandem kan vormen met de ijzersterke CEO.

Ongetwijfeld wil Galle eerst de management- en organisatiestructuur voor Immobel 2.0 op punt stellen. Dat wordt een bedrijf van een andere dimensie. Immobel kondigt naast de CEO-wissel de versterking van het directieteam aan. Het investeringscomité wordt uitgebreid met externe leden, die niet in de raad van bestuur zetelen. Het uitvoerend comité wordt uitgebreid van vier naar zes leden. Tegen begin volgend jaar gaat het zelfs naar negen.

Galle wil geen geen nieuw waterhoofd creëren zoals hij bij Immobel heeft moeten wegwerken. Hij wil een team om in de Champions League te scoren. En daarom wordt hij speler-trainer tot de club goed draait.


Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud