Advertentie

Oostenrijkse groep geïnteresseerd in schuimdivisie Recticel

Greiner is een holding met activiteiten van plasticverpakkingen, biotech tot deurprofielen.

De Oostenrijkse groep Greiner is de mysterieuze partner van Kingspan om de soepelschuimdivisie van Recticel over te nemen. Het 150 jaar oude familiebedrijf is een jointventurepartner van Recticel in Eurofoam.

Vorige week lanceerde de Ierse isolatiegroep Kingspan ongevraagd een bod van 700 miljoen euro op de twee grootste divisies van Recticel. De Ieren zouden de isolatiedivisie zelf willen inlijven om hun marktaandeel in Europa op te krikken. De soepelschuimdivisie van Recticel zou Kingspan meteen doorverkopen aan een derde partij.

Wie die derde partij was, bleef vorige week onbekend. In een eerste reactie op de demarche van Kingspan vroeg Recticel meer informatie over het bod en de identiteit van die derde partij.

Greiner

Die mysterieuze overnamekandidaat blijkt nu de Oostenrijkse groep Greiner te zijn. Het familiebedrijf uit de gemeente Kremsmünster in Opper-Oostenrijk is geen onbekende voor Recticel. Beide bedrijven zijn sinds 1992 partners in de joint venture Eurofoam, een onderdeel van de soepelschuimdivisie. Dat die partner mee in een complot zit met Kingspan moet een koude douche zijn voor de Recticel-top in Wetteren.

Eurofoam was een van de lichtpunten in de jaarrekening van Recticel. De joint venture, die actief is in 12 Centraal- en Oost-Europese landen, presteerde significant beter dan in het moeilijke jaar 2017. Vorig jaar was Eurofoam goed voor 437 miljoen euro omzet. Het heeft een dertigtal fabrieken in Oostenrijk, Duitsland, Polen, Hongarije en Roemenië met in totaal 2.440 werknemers.

Schuim

Greiner is niet alleen geïnteresseerd in Eurofoam, maar in de hele soepelschuimdivisie van Recticel. 'Schuim is al lang een hoeksteen van Greiner', klinkt het bij het bedrijf. Greiner bevestigt dat het na een geslaagd Kingspan-bod de soepelschuimdivisie wil overnemen 'om zijn wereldwijde competenties in de schuimsector te versterken'.

Soepelschuim is met een omzet van 622 miljoen euro de grootste divisie van Recticel, goed voor 43 procent van de groepsomzet.

Opmerkelijk is dat Greiner, net als Recticel, ook actief is als toeleverancier van onderdelen aan de autosector. Maar de Oostenrijkers lijken niet geïnteresseerd in die divisie van Recticel, die nochtans al lang in de etalage staat.

Holding

Greiner, dat in 1868 werd opgericht in Duitsland door de familie Greiner, boekte in 2017 1,6 miljard euro omzet en haalde een kasstroom van 148 miljoen euro. De groep telt meer dan 10.500 werknemers.

Het bedrijf dat begon als verkoper van kurk en soda is nu een holding met verschillende divisies. Buiten soepelschuim gaat dat over plastic verpakkingen voor de voedingssector (een concurrent van Miko), pvc-extrusie van bouwmaterialen (een concurrent van Deceuninck), diagnostica en biotech (met een dochterbedrijf in Vilvoorde).

De aandelen van het bedrijf zijn nu in handen van een vijftigtal familieleden. Peter Greiner is voorzitter.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud