Orderboekje bouwsector loopt leeg

De bouwsector vreest een mager orderboekje door de coronacrisis.

Meer dan de helft van de bouwbedrijven halen minder opdrachten binnen. Een kwart vreest dat er nog dit jaar banen geschrapt moeten worden.

De coronacrisis leek voor de bouwsector aanvankelijk niet al te veel problemen op te leveren. Toch is de impact op het orderboekje groot, blijkt uit een enquête bij 350 bedrijven door de Confederatie Bouw. 54 procent heeft minder tot bijna geen contracten die leiden tot nieuwe opdrachten. 

9%
Faillissement
9 procent van de bouwbedrijven vreest een faillissement.

Door het uitblijven van nieuwe contracten vreest een kwart van de bouwbedrijven dat nog dit jaar een personeelsafbouw volgt. Als de toestand niet verbetert, verwacht 9 procent een faillissement.

Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, vraagt daarom 'een specifiek relancebeleid voor de sector'. Hij vraagt maatregelen die de vraag aanzwengelen, zoals het stimuleren van nieuwbouw, renovatie of openbare werken.

Vooral bij de woningbouwers is de vraag fors teruggevallen. Het Federaal Planbureau verwacht dit jaar een krimp van 14,6 procent.

BTW

Om dat te keren vragen de woningbouwers dat de btw voor nieuwbouw wordt verlaagd van 21 procent naar 6 procent, het tarief voor renovatie, op de eerste schijf van 60.000 euro. Een dergelijke maatregel werd al ingevoerd om de financiële crisis in 2008 te counteren. Dat leidde er volgens de sector toe dat ons land niet zwaar wegzonk in de crisis.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud