'Overheid moet einde maken aan Far West-toestanden in Brussel'

Oproerpolitie op het Brusselse Muntplein woensdag, met op de achtergrond het gloednieuwe shoppingcenter The Mint. ©Photo News

Retailers en vastgoedspelers maken zich zorgen over de opeenvolging van rellen in Brussel, vlakbij toplocaties als de Nieuwstraat. 'Als dit zich blijft herhalen, zullen buitenlandse investeerders niet meer in Brussel investeren.'

‘Alweer?! Dertig arrestaties? Winkels voortijdig gesloten?’. Het was voor de honderden Belgische retailprofessionals op de retailvastgoedbeurs Mapic in Cannes even slikken toen het nieuws over de nieuwe rellen er doorsijpelde.

Ik geloof niet dat na twee keer rellen, al zijn er dat wel twee te veel, buitenlandse investeerders dat al als het ultieme argument gaan hanteren om niet in Brussel te investeren. Het wordt een ander verhaal als dat zich blijft herhalen.
Luc Plasman
Topman BLSC

'Dit is geen goede zaak voor de binnenstad. Op korte termijn is dat in het voordeel van de meer perifere shoppingcentra. Ik geloof wel niet dat na twee keer rellen, al zijn er dat wel twee te veel, buitenlandse investeerders dat al als het ultieme argument gaan hanteren om niet in Brussel te investeren. Het wordt een ander verhaal als dat zich blijft herhalen', stelt Luc Plasman, de general manager van de BLSC, de vereniging van Belgische en Luxemburgse shoppingcenters en de vroegere CEO van Wereldhave België, een van de belangrijkste spelers op het vlak van shoppingcentra in België.

Het Anspach Center, geopend door AG Real Estate in 2011, kan ervan meespreken. 'Het moest woensdag voortijdig worden gesloten om veiligheidsredenen', stelt Sam Perneel, hoofd retail bij AG Real Estate. Hij krijgt in Cannes veel vragen over wat er in Brussel gebeurt, ook van buitenlanders.

Parket

Serge Fautré, de grote baas van AG Real Estate, neemt geen blad voor de voor de mond. 'Onze privébewaking van onze retail- en parkeeractiva hebben we nog opgevoerd. Die waren al hoger dan elders in het land.  De overheid moet een einde maken aan de Far West-toestanden. Wat zondag en woensdag is gebeurd is erg slecht voor het imago van Brussel en de retail'.

Onze eigen veiligheidsmensen hebben hard gewerkt om beelden te vinden die een dader te kunnen identificeren. Ze zijn er in geslaagd. De man was sneller op vrije voeten dan wij hadden klacht kunnen indienen. Het parket draagt een verpletterende verantwoordelijkheid.
Serge Fautré
AG Real Estate

Fautré spaart ook het parket van Brussel niet. '31 wagens op onze parkings werden beschadigd. Onze eigen veiligheidsmensen hebben hard gewerkt om beelden te vinden die een dader te kunnen identificeren. Ze zijn erin geslaagd. De man was sneller op vrije voeten dan wij hadden klacht kunnen indienen. Het parket draagt een verpletterende verantwoordelijkheid'.

Verhuurder AG Real Estate heeft ook al schadeclaims van huurders ontvangen. 'We hebben de stad ervan op de hoogte gebracht'.

Slechtst mogelijke moment

De eindejaarsperiode komt eraan. Dat is de tijd van het jaar waarin retailers het verschil moeten maken. De rellen komen dan ook op het slechts mogelijke moment. Met de start van Winterpret volgende week vrijdag, wordt ook het totaal gerenoveerde shopping center The Mint - uitgerekend aan het Muntplein dat woensdag het toneel was van rellen - officieel heropend.

23 miljoen €
De investering van AG Real Estate in het shoppingcenter The Mint aan het Muntplein in Brussel.

AG Real Estate investeerde 23 miljoen euro in het shopping center van 15.000 vierkante meter met 20 winkels. Een deel van de winkels zijn de voorbije weken operationeel geworden. Op 24 november is er de grote opening. Binnen twee weken opent er ook de eerste Decathlon in de binnenstad.

Kafkaiaans

AG Real Estate en de nieuwe winkels in The Mint werden tien dagen geleden al geconfronteerd met een andere onaangename kafkaiaanse verrassing. Nu het winkelcentrum na twee jaar verbouwing klaar is, is tot een meter voor de ingang van The Mint de weg opengebroken. De werken gaan duren tot minstens februari volgend jaar. Op sommige plaatsen zelfs tot juni.

‘Rellen in een grootstad kunnen altijd gebeuren. Je kan de lokale overheid daar moeilijk als enige grote schuldige aanwijzen. Onaangekondigde wegenwerken is echt iets anders. Daar moet je perfect vooraf kunnen over communiceren. Het is een bewijs van weinig respect voor eigenaars en retailers’, zegt Boris van Haare, hoofd retail bij vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield.

De retailsector in het algemeen staat onder druk. Retailvastgoed wordt vandaag nog steeds tegen recordprijzen verkocht. Maar dat heeft op de eerste plaats te maken met het spotgoedkoop geld. De verhuur van winkels loopt iets moeilijker, zeker op secundaire locaties. Grote ketens tobben over hoe ze hun ‘stenen’ best inpassen in het e-commerceverhaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud