Advertentie

Prijzen bouwmaterialen blijven stijgen

Cement en bakstenen produceren vergt veel energie. Hun prijs steeg het meest van al. ©HH / David Rozing

De prijzen van bouwmaterialen gaan door het dak. Sinds eind vorig jaar werden enkel hout en non-ferro metalen (lood, koper, aluminium, zink) fors goedkoper. Dat stelt Embuild (ex-Confederatie Bouw).

Vooral de prijzen van bouwmaterialen waarvan de productie aanzienlijk wat energie vergt, zijn gestegen sedert december vorig jaar, zoals cement (+32,7%) en baksteen (+8,7%). De prijzen van hout (-18%) en non ferro (-10,1%) zakten dan weer. Tegenover september 2020 liggen de prijzen van álle bouwmaterialen fors hoger.

De dalende houtprijs heeft volgens Embuild te maken met een dalende vraag, vooral vanuit de Verenigde Staten, waar tijdens de covidperiode heel wat huizen - die voornamelijk uit hout bestaan - werden gerenoveerd.

Volgens Niko Demeester, de topman van Embuild, zijn de grootste prijsstijgingen achter de rug. 'Bovendien ligt de hypothecaire rente nog steeds laag. Het laat toe om energiewinsten te boeken en dus ook een lagere factuur te krijgen', wordt hij in een persbericht geciteerd. Hij meent dat er geen prijsdalingen zullen komen. 'Het prijsniveau van voor de coronapandemie zullen de bouwmaterialen nooit meer bereiken.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.