Recticel verweert zich tegen Oostenrijks overnamebod

©Wouter Van Vooren

De schuimrubberfabrikant voelt zich koud gepakt door een geheime deal tussen de historische aandeelhouder Bois Sauvage en de Oostenrijkse concurrent Greiner.

Het Belgische industriële concern Recticel dreigt door een ongeziene demarche van de hoofdaandeelhouder Bois Sauvage in handen te vallen van een Oostenrijkse concurrent. Recticel gaat in het verweer, maar de afloop is onzeker.

Bois Sauvage is al sinds eind jaren 80 aandeelhouder van Recticel. De holding profiteert nu van de hoogste aandelenkoers sinds 1991 om haar belang van zowat 27 procent te verkopen. Het afscheid bij Recticel is er evenwel een in mineur. Bois Sauvage sloot in het geheim een deal met het Oostenrijkse familiebedrijf Greiner, dat de holding had benaderd met een voorstel.

Bij Recticel - waar Bois Sauvage nochtans vertegenwoordigers in het bestuur heeft - kwam de deal als ‘een donderslag bij heldere hemel’, zegt een bron. ‘Niet professioneel’ of ‘zeer verwonderlijk’, zo wordt de houding van Bois Sauvage nog omschreven.

Je doet geen transformatie om kort nadien een bordje ‘te koop’ aan je voordeur te hangen.
Een anonieme bron

De deal is niet het enige waardoor Recticel zich koud gepakt voelt. De Oostenrijkers bereiden ook een bod voor op alle resterende aandelen. Zo dreigt het Belgische Recticel in handen van een buitenlandse concurrent te belanden. Dat is niet wat het hoofdkwartier in Wetteren in gedachten had, nu het bedrijf na een moeilijke transformatie opnieuw op het goede pad zit. ‘Je doet geen transformatie om kort nadien een bordje te koop aan je voordeur te hangen’, zegt een bron.

Greiner biedt 13,50 euro per aandeel, wat Recticel waardeert op zowat 1 miljard euro. Volgens analisten is dat eerder aan de lage kant, gezien de groeivooruitzichten van vooral de isolatiedivisie.

‘Enkele van de aandeelhouders met wie we dit weekend gepraat hebben, lijken niet bereid tegen die waardering te verkopen’, merkte het beurshuis ING op. Greiner heeft er nochtans alle vertrouwen in. ‘We beginnen al met 27 procent. We zouden zeer verrast zijn mocht het niet lukken’, zegt CEO Axel Kühner.

Bizarre situatie dreigt

Greiner heeft niet de ambitie Recticel van de beurs te halen. Het mikt op 50 procent plus één aandeel, wat volstaat om de controle te krijgen. De kans dat dat lukt met een ‘karig’ bod is niet onbestaande. Maar bij een mislukking ontstaat een bizarre situatie waarin een concurrent minderheidsaandeelhouder van Recticel wordt en vermoedelijk bestuurszitjes opeist.

Recticel is volop bezig een afweergordel in stelling te brengen. ‘Het bedrijf heeft geen andere keuze’, zegt een bron. ‘Maar hoe dat moet, daar is nog geen helder antwoord op.’

Op tafel ligt een gifpil om overnemers af te schrikken - waarbij een pak nieuwe aandelen gecreëerd wordt om een ongewenste partij te verwateren. Maar die heeft een minieme kans op slagen omdat ze de steun van Bois Sauvage vereist. Als dat de gifpil steunt, slaat het zijn eigen ruiten in want dat vernietigt de deal met Greiner. Ook andere pistes bieden weinig marge. Een witte ridder, met een hoger bod en een aantrekkelijk industrieel langetermijnplan, zou welgekomen zijn, maar dat die opdaagt, is verre van evident.

Een hogere biedprijs uit de brand redden lijkt het meest haalbare. Maar gesprekken tussen Recticel en Greiner om de plooien glad te strijken zijn er nog niet geweest. ‘We zijn een familiebedrijf en zouden onze plannen willen bespreken en verduidelijken. Recticel is de volgende, logische stap op ons groeipad’, zegt Kühner. ‘We zouden de grootste in onze sector in Europa worden, en het nummer drie wereldwijd.’

Het aandeel Recticel sloot maandag op 14 euro, boven de biedkoers van 13,5 euro.

Profiel Recticel

Activiteiten: productie van schuimrubber, isolatiemateriaal, matrassen en lattenbodems.
Omzet (in 2020):
829 miljoen euro.
Brutobedrijfswinst:
51,6 miljoen euro.
Nettowinst:
63,2 miljoen euro.
Netto financiële schuld:
4,6 miljoen euro.
Aantal werknemers:
4.221.
Actief:
in 20 landen met 41 fabrieken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud