Advertentie

Recticel zet druk op Oostenrijkse jager met forse winstprognose

Recticel-CEO Olivier Chapelle. ©Tim Dirven

De chemiegroep verwacht dit jaar de winst meer dan te verdubbelen. Met die forse prognose verweert Recticel zich tegen het bod van rivaal Greiner. Een eerste gesprek tussen beide staat volgende maandag gepland.

Recticel verwacht dit jaar een brutobedrijfswinst (ebitda) van 123 à 133 miljoen euro. Dat is meer dan het dubbele van vorig jaar (58,8 miljoen euro).

Eerder lag de lat op een stijging van minstens 30 procent, maar die prognose was zonder de bijdrage van FoamPartner, de grootste deal ooit voor de groep. De nieuwe prognose neemt de winstbijdrage van FoamPartner voor negen maanden mee.

Onze eindmarkten vertonen een steeds positiever momentum.
Olivier Chapelle
CEO Recticel

Maar zelfs dan is de verwachte winstverdubbeling een verrassing. Beurshuizen rekenden gmiddeld op 110 miljoen euro brutobedrijfswinst, wat 10 à 20 procent onder het mikpunt van Recticel ligt.

Het geeft aan dat de business bij Recticel sneller opveert dan iedereen had verwacht. 'Onze eindmarkten vertonen een steeds positiever momentum', aldus CEO Olivier Chapelle.

Recticel gaat met Greiner aan tafel zitten

De raad van bestuur van Recticel gaat ermee akkoord om de Greiner-top op maandag 24 mei in Brussel te ontmoeten. 'Het doel van de bijeenkomst is om meer duidelijkheid te krijgen over het voorwaardelijke vrijwillige openbare overnamebod. De raad van bestuur neemt zich voor om na de bijeenkomst zijn visie te geven op de voorgenomen transactie', klinkt het.

Vorig weekend kwamen de verantwoordelijken van Greiner al naar Brussel in de hoop de top van Recticel live te ontmoeten, maar dat is niet gebeurd. 'Waarom niet? Daar kan ik alleen maar over speculeren', zei Axel Kühner, de CEO van Greiner in een gesprek.

Dat alles werpt een nieuw licht op de overnameperikelen rond het industrieel concern dat isolatieplaten maakt en technische schuimen voor de automobielindustrie.

Greiner sloot vorige week met de holding Bois Sauvage een akkoord om diens Recticel-belang van 27 procent over te nemen tegen 13,50 euro per aandeel. De Oostenrijkers bereiden ook een overnamebod voor om alle andere aandelen voor die prijs te verwerven, met de bedoeling een gewone meerderheid (50 % plus een aandeel) in Recticel te halen.

23,50 à 25 euro zou een faire overnameprijs zijn voor alle minderheidsaandeelhouders, rekening houdende met het potentieel voor volumegroei en winstgevendheid.
Stijn Demeester
analist ING

Analisten bestempelden dat bod reeds als karig, en met de nieuwe prognoses al helemaal. Beurshuis ING is van oordeel dat veel meer betaald moet worden en dat - rekening houdende met een forse controlepremie - 23,5 à 25 euro per aandeel een faire overnameprijs zou zijn.

Recticel zit na een lange en moeizame transformatie eindelijk opnieuw op het goede pad. Vooral de toekomst van de isolatiedivisie oogt rooskleurig, nu steeds meer landen premies uittrekken om gebouwen energiezuiniger te maken.

Het bod van Greiner is vermoedelijk te laag om voldoende aandeelhouders te overtuigen. Nu Recticel in een charmeoffensief naar die aandeelhouders zijn doelstellingen voor 2021 optrekt, wordt de kans nog kleiner dat Greiner in zijn opzet slaagt. Mogelijk probeert Recticel de Oostenrijkers uit hun kot te lokken, zodat ze een hogere biedprijs voorstellen.

Solide vraag

De straffe prognose voor 2021 weerspiegelt de eerste synergieën die Recticel uit de integratie van FoamPartner haalt. Die zijn gebudgetteerd op 14 miljoen euro tegen 2023, met al 10 miljoen euro tegen eind 2021.

Mogelijk probeert Recticel de Oostenrijkers met de verhoogde prognose uit hun kot te lokken, zodat ze een hogere biedprijs voorstellen.

Maar er is meer aan de hand. De business van Recticel verbetert in alle divisies. 'Onze onderliggende eindmarkten blijven afhankelijk van de ontwikkelingen rond Covid-19, maar ze vertonen een steeds positiever momentum', luidt het.

'De positieve omzettrend van het eerste kwartaal zet door, en onze orderboeken blijven goed gevuld. Dat is te danken aan de solide vraag in de divisies Isolatie en Engineered Foams, in combinatie met stijgende volumes in Slaapcomfort.'

Het bedrijf merkt nog op dat de grondstofprijzen nieuwe records bereiken, maar dat het in staat is de verkoopprijzen te verhogen om de extra kosten te compenseren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud