opmerkelijk

Rijtjeshuis rolt uit 3D-printer

©Photo News

In Westerlo is voor het eerst een huis met twee verdiepingen gemaakt met een 3D-betonprinter.

Op de site van Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaamheid en innovatie in de bouw, in Westerlo is een gezinswoning van twee verdiepingen gepresenteerd waarvan de ruwbouw - vloeren, muren, steunpilaren - volledig met een 3D-betonprinter werd gemaakt.

Het is de eerste keer in heel de wereld dat dat op die schaal gebeurt. Het project moet de bouwsector overtuigen van de mogelijkheden van 3D-printen. Het project kreeg de naam C3PO - genoemd naar de robot in Star Wars - en kreeg onder meer financiële steun van het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de provincie Antwerpen.

Acht partners bundelden de krachten, zowel bedrijven als wetenschappelijke instellingen die onder meer de printmaterialen en de printtechniek op punt hebben gezet. Het betonmateriaal moet vlot door de printkop gaan en mag niet te snel uitharden, maar ook niet te traag. Het moet perfect zijn, zodat de verschillende laagjes sterk hechten.

'De technologie staat op punt, maar je moet haar in de praktijk brengen om er ervaring mee op te doen', zegt Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C.

Voordelen

3D-printen kan de bouwsector veel voordelen bieden, stellen de initiatiefnemers. 'Je werkt met een minimum aan materiaal, afval en transport', zegt Joeri Beneens van Bouwbedrijf Beneens, een van de partners. 'Als bouwbedrijf gaan we niet meteen zelf een printer kopen, maar er gaan hier en daar wel 3D-geprinte woningen verschijnen.'

Naast duurzaamheid zou 3D-printen ook een kortere bouwtijd, minder nood aan moeilijk vindbare arbeiders en meer vormvrijheid voor architecten betekenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud