Rukwinden verwoesten zonnepanelen van Eneco bij steenbakkerij Wienerberger

Wienerberger maakt onder andere dakpannen en bakstenen.

Hevige wind heeft maandagavond zware schade aangericht bij de baksteenproducent Wienerberger in Kortemark. Meer dan 200 zonnepanelen, eigendom van Eneco, zijn er weggewaaid.

Door het stormachtige weer werd een deel van het dak bij Wienerberger losgerukt. Op dat dak had de stroomleverancier Eneco een zonnepanelenpark geïnstalleerd. Met 500 zonnepanelen voorziet Eneco Wienerberger normaal van groene energie, de overschot komt op het algemene stroomnet. ‘We schakelen tijdelijk over op netstroom’, zegt Katrien Nottebaert, marketingdirecteur bij Wienerberger België.

Wienerberger  maakt deel uit van een internationale groep met een beurswaarde van 3,24 miljard euro, die werd opgericht in Wenen in 1819. In de fabriek in Kortemark werken 120 personen, van wie er 14 aanwezig waren op het moment van het ongeval. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk. Behalve het dak van de fabriek werden ook omliggende daken, huizen en geparkeerde auto’s geraakt door de zonnepanelen.

Onherstelbare schade

Een deel van het dak van de Wienerberger-fabriek in Kortemark werd losgerukt door de wind.

Ook de rest van de streek werd getroffen, zegt David Vanden Eynde, de lokale brandweerkapitein. ‘Een stevige windhoos heeft nog een drietal andere daken weggerukt.’ Volgens Vanden Eynde’s inschatting is de meeste schade onherstelbaar. Nottebaert bevestigt: ‘We zijn de balans van het ongeval aan het opmaken, maar gaan ervan uit dat de zonnepanelen vernietigd zijn.’ Het kostenplaatje is nog onduidelijk, net als de oorzaak en dus de verantwoordelijke voor het ongeval.

‘Er is een expert aangesteld die moet onderzoeken hoe dit kon gebeuren. Daaruit volgen dan conclusies over schadeclaims', zegt Mark Van Hamme, de woordvoerder van Eneco. Volgens Nottebaert zijn de verzekeringen van beide bedrijven aangesproken.

Monitoren

We schakelen tijdelijk over op elektriciteit.
Katrien Nottebaert
Marketingdirecteur bij Wienerberger

Afgelopen weekend werd gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren van de storm, maar Eneco nam geen speciale voorzorgen. Van Hamme noemt de gebeurtenis uitzonderlijk. ‘Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. Het zijn uitzonderlijke weersomstandigheden. We monitoren continu onze zonnepanelen, maar dit was een kwestie van minuten. Er is nergens anders schade vastgesteld, het gaat om een lokale opstoot. We treffen geen verdere maatregelen, behalve dan een verhoogde waakzaamheid.’

De productie van Wienerberger ondervindt geen al te zware hinder, zegt Nottebaert. ‘We hebben ons snel kunnen behelpen met zeilen, waardoor de fabriek maar enkele uren heeft stilgelegen. In de fabriek is alles heel gebleven. Ook voor onze klanten zijn er geen gevolgen.’

In België telt Wienerberger elf productielocaties, 18 kleigroeven en zo’n 1.100 werknemers. In 2018 draaide de stenenproducent een omzet van 292,5 miljoen euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud