Rush op stofmaskers speelt bouw parten

Stofmaskers zijn essentieel bij de verwijdering van asbest. ©ANP XTRA

De uitbraak van het coronavirus maakt stofmaskers erg gewild. Bij Hubo is de voorraad bijna uitgeput. Dat brengt de bouwsector in de problemen.

In de zoektocht naar bescherming tegen het coronavirus richten veel mensen zich op stofmaskers in plaats van op mondmaskers. De verkoop bij de doe-het-zelfwinkels van Hubo lag dit jaar 260 procent hoger dan in dezelfde periode het jaar voordien. 

'Mensen hamsteren stofmaskers. De laatste leveringen lopen nu binnen. Als die de deur uit zijn, zijn we uitverkocht', stelt topman Erwin Van Osta. 'We scannen de markt in België, Europa en daarbuiten. Maar het coronavirus slaat overal toe.' 

Problematisch

De bouw ziet over het algemeen weinig impact van de uitbraak van het coronavirus. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Zeven op de tien bedrijven zien geen impact, de rest slechts beperkt.

Als er al een effect is, komt dat door de stofmaskers. 'Die worden ook gebruikt als mondmaskers. Dat is problematisch voor schrijnwerkers, schilders of de verwijderaars van asbest', stelt Marc Dillen, de directeur-generaal van de VCB.

De toeleveringsketen van de bouwsector vertoont weinig storingen. De uitzonderingen zijn de aanvoer van grondstoffen voor zonnepanelen vanuit China en natuursteen vanuit Italië. De sectororganisatie PV Vlaanderen bevestigt dat wie zonnepanelen plaatst 'prijsstijgingen van enkele procenten' mag verwachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud