'Schrappen verlaagde btw renovatie kost tot 13.000 jobs'

©Photo News

Indien de regering zou beslissen de verlaagde btw op renovatie in de bouw te schrappen, kan dat 8.000 à 12.000 jobs in de sector op de tocht zetten. De sector zou ook 0,5 procent aan activiteit verliezen, waarschuwt de Confederatie Bouw.

De bouw heeft het niet gemakkelijk. Voor deze sector wordt in 2014 een groei van slechts 0,5 procent verwacht. Dat is beduidend minder dan voor de hele Belgische economie (+1,4 procent). In de bouw gingen in de voorbije twee jaar al 9.000 jobs verloren.

De Confederatie Bouw vreest dat de verwachte besparingsronde van de nieuwe regering de bouwsector zwaar zal treffen. 'Wij vragen om de btw niet te verhogen, om afbraak-heropbouw te stimuleren, om de loonkosten van de bedrijven te verminderen en om de overheidsinvesteringen op te trekken', stelt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de sectorfederatie.


De federatie van bouwbedrijven wijst erop dat een verlaagde btw de activiteit en de werkgelegenheid stimuleert, zwartwerk tegenhoudt, en de inkomsten van de staat verhoogt.

In de recente simulatie van het Planbureau waarbij de btw-tarieven met 1,4 procent stijgen, gaan in de bouw 2.000 tot 3.000 banen verloren en verliest de sector 0,5 procent aan activiteit. Wanneer men zou beslissen om de verlaagde btw van 6 procent voor renovatie te schrappen, staan zelfs 8.000 tot 12.000 banen op de tocht.

Op dit ogenblik is er ook een verlaagd tarief voor afbraak-heropbouw, maar dat is dan wel beperkt tot de 32 zogenaamde stadsgebieden. De Confederatie vraagt een uitbreiding van deze maatregel naar heel het land. Het zou ook moeten gelden voor de verkoop van woningen die worden opgetrokken na het slopen van een oud gebouw.

Er moet ook iets gebeuren aan de loonkosten. Een lastenverlaging met 1,8 procent in de bouw zou leiden tot 0,3 procent groei van de activiteit en een toename van de tewerkstelling met 1 procent. 'Het effect van deze positieve maatregelen zou evenwel verdwijnen wanneer zo'n lastenverlaging gefinancierd wordt door de verhoging van de btw.'

De overheidsinvesteringen in België zijn ook te laag. Het gemiddelde percentage overheidsinvesteringen (1,7 procent van het bbp) ligt al meer dan 25 jaar veel lager dan het Europees gemiddelde (ongeveer 3 procent). 'De mobiliteitsproblemen worden steeds maar groter. De overheidsinvesteringen moeten dan ook weer een rol gaan spelen als de motor van de economische groei', stelt Robert de Mûelenaere.

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud