Segro koopt KBC Real Estate uit

Foto: Belga ©BELGA

Er komt een einde aan de logistieke 50/50 joint-venture tussen Segro en KBC Real Estate. De Britse groep gespecialiseerd in warehousing koopt de vastgoedtak van de Belgische bank uit voor 33,2 miljoen euro.

Segro was de voorbije jaren door de crisis minder actief, ook op de Belgische markt. Het heeft evenwel grote ambities. In juni maakte Segro bekend dat het een joint-venture voor logistiek vastgoed in Continentaal Europa wil uitbouwen van een miljard euro.

Segro wil snel werk maken van Segro European Logistics Partnership (SELP). Het uitkopen van KBC Real Estate past in die strategie. Bovendien wil Segro ook het aantal joint-venturepartners gaan beperken.

Afbouwen

In december 2009 werd bekendgemaakt dat KBC, in het kader van het reddingsplan van de groep de vastgoedactiviteiten sterk zou afbouwen, in het bijzonder de vastgoedontwikkeling.

Tot 2008 nam KBC ook vastgoedpromotierisico's. Vlak voor de start van de financiële crisis was KBC Real Estate betrokken bij zo'n twaalf projecten (gepland of in uitvoering) voor een eigen engagement van 71 miljoen euro in equity. De promotie gebeurde meestal in partnerschap met bedrijven als Segro, Heijmans en CFE (ombouw vroegere hoofdzetel KBC in residentieel aan de Minderbroederstraat in Leuven), Interbuild/Bam Groep (nieuwe hoofdzetel KBC Verzekeringen aan het station Leuven), Project² (voor de residentiële torens Westkaai in Antwerpen).

Met deze operatie is ook op het vlak van vastgoed de door de Europese Commissie gevraagde afbouw vrijwel rond.

Portefeuille

In de portefeuille Segro-KBC Real Estate zitten twee gebouwen met een totale oppervlakte van 92.000 m². Een eerste gebouw (32.000 m²) in Bornem is verhuurd aan DHL, Alcon en Pharma Distri Center. Het tweede in Rumst heeft Cummins als klant.

Er is in de joint-venture ook nog een grondbank van 81.000 m² in de 'Gouden Driehoek voor logistiek' Brussel-Antwerpen-Gent. Dat is ook voor SELP interessant. SELP wil niet alleen overnemen, maar ook ontwikkelen. Twee kleinere gronden (in Zaventem en Kortenberg) worden niet opgenomen in SELP, maar zullen worden verkocht door Segro.

De gebouwenportefeuille werd gekocht tegen een initieel rendement van 7 procent.

Segro

Segro is de eigenaar, beheerder en ontwikkelaar van logistiek en semi-industrieel vastgoed en heeft 4,7 miljard pond aan activa. Het was tot nu toe vooral actief in de voor logistiek strategische 'Western Corridor' (inclusief Thames Valley) van Londen en op toplocaties in Frankrijk, Duitsland en Polen. Het heeft  kleinere logistieke activa in België, Nederland en Tsjechië. Het heeft ook kantoren in Brussel en Milaan.

Segro biedt 5,2 miljoen m² oppervlakte aan en staat voor 331 miljoen pond aan huurinkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud