Advertentie
Advertentie

Sofina en co. verkopen kranenreus Arcomet

Uperio is een van de grootste kranenverhuurders ter wereld. De groep ontstond via de fusie van het Belgische Arcomet met het Franse Matebat. ©Arcomet

Het investeringsfonds Towerbrook koopt de kranenverhuurder Uperio, het resultaat van de fusie tussen het Belgische Arcomet en het Franse Matebat. Aan de verkoperszijde staan het Franse investeringsfonds LFPI, het management en Sofina.

De Limburgse kranenverhuurder Arcomet en zijn Franse sectorgenoot Matebat fuseerden in 2019 tot een nieuw geheel: Uperio. De samensmelting volgde op de mislukte verkoop van Arcomet het jaar voordien. Het fusiebedrijf met hoofdkwartier in Lyon werd een van de grootste kranenverhuurders ter wereld met 2.200 kranen in portefeuille en een omzet van een kleine 200 miljoen euro. Sofina en LFPI (La Financière Patrimoniale d’Investissement), die al sinds 2008 in het kapitaal zaten, bleven aan boord.

Maar daar komt nu verandering in. Het investeringsfonds Towerbrook koopt de kranenreus van de twee andere investeerders en van het management. Volgens de Franse pers werd Uperio voor 290 miljoen euro of 5,7 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) verkocht. Dat is vermoedelijk de ondernemingswaarde (schulden incluis). De waardering zou iets hoger liggen dan bij de mislukte verkoop van 2018. Er werden toen naar verluidt verregaande gesprekken gevoerd met de investeerder Lone Star (in ons land bekend als overnemer van de portefeuille rommelkredieten van Fortis Bank).

Er zou een engagement van Towerbrook zijn om bijkomend te investeren in de site van Uperio in Paal. Volgens zijn jaarverslag bezat de Sofina eind vorig jaar nog 14,88 procent van Uperio.

De essentie

  • Het investeringsfonds Towerbrook koopt de kranengroep Uperio, geboren uit de fusie van het Belgische Arcomet en het Franse Matebat.
  • De deal zou Uperio waarderen op 290 miljoen euro.
  • Sofina, de holding van de familie Boël, zat sinds 2008 in het kapitaal van Arcomet en bezat nog 14,88 procent van Uperio.

Bewogen jaren

De verkoop van Uperio is het sluitstuk van een bewogen 13 jaar voor LFPI en Sofina in de kranenbusiness. Ze investeerden voor het eerst in Arcomet in 2008 via een achtergestelde lening. Ze steunden toen het management bij de overname van het Limburgse kranenbedrijf. Volgens onze informatie zou het bedrijf toen - enkele maanden voor de financiële tsunami van september-oktober 2008 - gewaardeerd zijn op meer dan 250 miljoen euro. Interessant detail: LFPI was toen al een jaar meerderheidsaandeelhouder van het Franse Matebat.

Kort nadien verzeilde het met schulden beladen Arcomet door de financiële en economische crisis in zwaar weer. De verkoop van kranen stortte in en de verhuurprijzen van kranen kelderden, in bepaalde gevallen met meer dan de helft. Via een schuldherschikking namen LFPI en Sofina in 2012 de controle volledig over. Twee jaar later verstevigden ze die nog via een bijkomende kapitaalinjectie.

Die ging gepaard met een omvangrijk reddingsplan, waarbij activa werden verkocht en Arcomet een lening kreeg van het Vlaamse waarborgfonds Gigarant. De banken scholden toen ook een belangrijk deel van de schulden kwijt. Een van de verkochte activa was een Franse Arcomet-dochter. Die werd in 2015 verkocht aan Matebat.

Financiële investeerders

Sofina en LFPI waren niet de eerste financiële partijen in het kapitaal van Arcomet. Tussen 2000 en 2008 zaten Gimv, Sofinim (Ackermans & van Haaren) en de Nederlandse investeerder NPM Capital ook aan boord.

Enkele maanden voor de financiële crisis kochten de toenmalige familiale CEO Dirk Theyskens en enkele managers met de steun van een achtergestelde lening van Sofina en LFPI het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud