Soudal wil VS veroveren met grootste overname ooit

De chemiegroep Soudal, met kernfabriek in Turnhout, is op weg om het wereldwijde nummer één te worden in lijmen, voegkitten en PU-schuim.

Soudal, de Turnhoutse producent van siliconen en PU-schuim, neemt het Amerikaanse Accumetric over voor 34 miljoen dollar en investeert nog eens 21 miljoen dollar extra in de fabriek daar. ‘Eindelijk kunnen we de Amerikaanse markt veroveren.’

Er beweegt wat bij Soudal de jongste tijd. Nog geen jaar geleden nam het zijn Sloveense sectorgenoot TKK over voor 20 miljoen euro, toen de grootste overname uit zijn geschiedenis. Amper een maand geleden kondigde het een mega-investering van 32 miljoen euro aan in onder meer een eigen chemiefabriek in het Turnhoutse hoofdkwartier. En nu neemt het met Accumetric een Amerikaanse sectorgenoot over.

Met een verwachte omzet van 50 miljoen dollar (37 miljoen euro) zal de groep Soudal, die 47 jaar geleden werd opgericht door de intussen 74-jarige ondernemer Vic Swerts, daardoor dit jaar de kaap van een half miljard euro omzet ronden - van 480 miljoen euro naar 517 miljoen euro. Het aantal werknemers klokt af op meer dan 2.000. Maar veel belangrijker nog, het krijgt eindelijk vaste voet aan de grond op de gigantische Amerikaanse bouw- en doe-het-zelf-markt.

Verenigde Staten

Het is niet de eerste keer dat Soudal zijn kans waagt in de VS. Maar in 2011 kwam het van een kale reis terug. Niet eens de moeilijke Amerikaanse bouwmarkt na de financiële crisis gooide toen roet in het eten, wel één man: Tony Patton. Die moest Soudal vanuit Washington voet aan de grond in heel de VS doen krijgen, maar bleek een oplichter.

Pas in 2011 kwam bij een audit aan het licht dat hij het bedrijf bijna 1 miljoen dollar lichter had gemaakt met overmatige bonussen, valse onkostennota’s, of simpelweg overschrijvingen van de bedrijfsrekening naar zichzelf. De 47-jarige voormalige bouwondernemer had het geld uitgegeven aan auto’s, reizen, verbouwingswerken aan zijn huis en drugs. In 2012 werd hij veroordeeld tot 33 maanden cel. Van de beoogde uitbouw van het siliconenimperium in de VS kwam niets in huis.

Herkansing

Nu koopt Soudal zich een herkansing. En lijkt het menens. Het gaat niet meer over de uitbouw van een vestiging vanaf nul maar over een bestaand bedrijf inclusief een fabriek voor siliconen, voegkitten en smeermiddelen. Accumetric draaide vorig jaar 50 miljoen dollar omzet, telt 150 werknemers en levert de eigen merken in zowat alle staten van de VS.

In zijn 40-jarige bestaan bouwde het bedrijf ook een bloeiende export uit naar Azië, goed voor 16 procent van de omzet. In het Thaise Bangkok heeft het een verkoopkantoor, in het Indiase Chennai zelfs een kleine productievestiging. Accumetric blijft opereren onder dezelfde naam en met dezelfde bedrijfsleiding. De overname wordt volledig gefinancierd door een lening bij KBC.

Soudal had al een vestiging in de VS, in de staat Virginia, maar de omzet daar was beperkt tot 6 miljoen dollar in 2013 en naar schatting 8 miljoen dollar dit jaar. ‘We waren dus al mooi aan het groeien na de oplichterszaak’, stelt Coorevits. ‘En we voelen dat de bouwmarkt in de VS sterk aantrekt. Maar vanaf nu zullen we echt voluit kunnen gaan. Over vijf jaar willen we de omzet in de VS verdubbeld hebben tot 100 miljoen euro. Dit is een nieuwe quantumsprong voor Soudal op weg naar het wereldwijd marktleiderschap op de markt van lijmen, voegkitten en PU-schuim.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud