Spanje bemiddelt in Panamaconflict

Jorge Quijano, de topman van ACP tijdens een persconferentie. De Panamese president kondigde gisteren aan naar Spanje en Italië te reizen om druk uit te oefenen in het dossier. ©REUTERS

De Spaanse regering zoekt mee naar een oplossing voor het conflict rond het Panamakanaal. 'We zoeken een oplossing die voor beide partijen bevredigend is', zei de Spaanse ambassadeur in Panama, Jesús Silva, vrijdag. Het conflict tussen de uitbater van het kanaal en een internationeel consortium met baggeraar Jan De Nul draait rond geld.

De uitbreiding van het Panamakanaal is één van de grootste infrastructuurprojecten van het moment. Ze omvatten het uitbaggeren en verbreden van de vaargeul over tientallen kilometers, van de mondingen aan de Stille Oceaan én aan de Atlantische Oceaan en het bouwen van nieuwe grotere sluizencomplexen op een bypass in het kanaal.

Het hele project is intussen voor 70 procent klaar. Maar bij de bouw van de sluizen - een deelproject met een prijskaartje van 3,1 miljard dollar (2,2 miljard euro) - loopt het fout.

Het consortium GUPC (Grupo Unidos por el Canal) - dat bestaat uit het Spaanse Sacyr Vallehermoso, het Italiaanse Impregilo, het Panamese Constructora Urbana en het Belgische Jan De Nul - beschuldigt de autoriteiten die instaan voor het beheer van het Panamakanaal (ACP), ervan zich niet te houden aan de voorwaarden van het contract.

Volgens GUPC lopen de kosten voor het project veel hoger op dan oorspronkelijk geraamd was. 'We kunnen niet voortgaan met werken waarvan de kosten 1,6 miljard dollar hoger uitvallen dan gepland. Die extra kosten vallen voor rekening van de bouwheer',  telde het consortium eind vorig jaar in een brief aan ACP. Het consortium gaf ACP tot 20 januari om te voldoen aan de eisen. 'Anders leggen we de werken stil'.

Verbolgen

ACP reageerde donderdag nog verbolgen. 'We eisen dat GUPC zich aan het contract houdt', klonk het. Maar nu lijken de Panamese autoriteiten toch te plooien. 'We zullen het gevraagde bedrag betalen indien dit redelijk is', zei Jorge Quijano, de topman van ACP, vrijdag.

Over die 'redelijkheid' zal via een arbitrageprodecure moeten geoordeeld worden, zoals is voorzien in het contract met het consortium. Daarvoor bestaan er meerdere opties: hetzij via een onderlinge overeenkomst tussen beide partijen, hetzij via internationale arbitrage. 'Als het tegendeel blijkt, dan hopen we dat de andere partij ook haar rol speelt', voegde Quijano eraan toe.

Bemiddelen

Voor alle partijen staat in elk geval heel wat op het spel. Daarom bood de Spaanse regering vrijdag aan te bemiddelen in het conflict. 'We willen helpen om een oplossing te vinden die voor alle partijen bevredigend is', zei Jesús Silva, de Spaanse ambassadeur in Panama.

Volgens de diplomaat overweegt de Spaanse regering een van de volgende dagen minister van Infrastructuur Ana Pastor of een ander hooggeplaatst regeringslid naar het Latijns-Amerikaanse land te sturen.

Overleg

'Ik ben ervan overtuigd dat er mogelijkheden voor overleg zijn en ik hoop dat het een van de volgende dagen tot een echte dialoog komt tussen de verschillende partijen', besloot Silva.

Enkele uren na het Spaanse aanbod sommeerde de Panamese president, Ricardo Martinelli, de ambassadeurs van Spanje en Italië. Hij drukte hen op het hart Sacyr en Impregilo aan te sporen de uitbreidingswerken voort uit te voeren. 

Martinelli vroeg de ambassadeurs ook om hun medewerking om tot een oplossing voor het conflict te komen.

Partner

Dat Spanje zich als bemiddelaar in het dossier aandient, hoeft niet te verbazen. Het Spaanse bedrijf Sacyr is de sterkste partner in het internationale consortium dat het nieuwe sluizencomplex bouwt. Sacyr controleert 48 procent in GUPC.

De uitbreiding van het Panamakanaal neemt al zeven jaar in beslag. Aanvankelijk moesten de uitbreidingswerken in oktober 2014 klaar zijn. Maar de werken liepen vertraging op. Juni 2015 is nu de nieuwe deadline. De kosten van het project werden initieel begroot op 5,25 miljard dollar (3,8 miljard euro).

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud