Start windparkprojecten drukt omzet DEME

De Neptune, een hefplatform van DEME om windturbines te plaatsen, in actie. ©DEME

De Brusselse bouwgroep CFE realiseerde in het eerste kwartaal iets minder omzet en dat komt door de baggerdochter DEME. De belangrijkste windparkprojecten voor dit jaar zitten nog in de startfase.

In zijn kwartaalupdate geeft CFE , dat voor 62,1 procent in handen is van Ackermans & van Haaren , traditioneel alleen cijfers over de omzet, het orderboek en de nettoschuld. In de eerste drie maanden daalde de omzet met 2,5 procent naar 742,1 miljoen euro. De activiteit van de tak Contracting - de bouwactiviteit - nam met 6,3 procent toe, maar baggerdochter DEME zette 10,3 procent minder om.

Het zijn niet de baggerwerken die daarvoor verantwoordelijk zijn, wel de offshore-activiteiten. Lees: de bouw van windparken op zee.

De omzet uit baggerwerken steeg licht. DEME vatte het Abu Qir-project in Egypte, het grootste bagger- en landwinningsproject uit zijn geschiedenis, aan en voltooide midden maart het Duitse contract voor de verdieping en verbreding van de Elbe.

De activiteit van de divisie Offshore lag bijna een derde lager dan in het eerste kwartaal van 2020. Dat was verwacht. ‘De belangrijkste projecten die in 2021 worden uitgevoerd, zitten in de startfase’, geeft CFE in zijn persbericht als verklaring. Het gaat om het windpark van Saint-Nazaire in Frankrijk en om de parken Hornsea 2, Triton Knoll en Dogger Bank in het Verenigd Koninkrijk.

AvH scherpt winstprognose aan

De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) is optimistischer geworden over het lopende jaar. Ze rekent nu op ‘een belangrijke groei van de nettowinst’. Eind februari, in het persbericht over de jaarresultaten 2020, was slechts sprake van ‘een groei van de nettowinst’.

De financiële poot tekent voor de positievere toon. Delen Private Bank en Bank J.Van Breda & C° kennen een sterke stijging van de activa onder beheer. Dat legt de basis voor een verdere groei van hun resultaten in 2021, luidt het.

Delen Private Bank had eind maart bijna 48 miljard euro onder beheer, een record. Het beheerd vermogen dikte met een kleine 3 miljard aan in het eerste kwartaal. Behalve aan een netto-instroom van geld is dat ook te danken aan de goede beurzen. Ook bij Bank J.Van Breda & C° is de evolutie positief. Het totaal door cliënten belegde vermogen steeg met 5 procent naar 18,7 miljard euro.

Ook van de baggeraar DEME en diens moederbedrijf CFE wordt een hogere winstbijdrage verwacht. De palmolieproducent Sipef is het jaar goed begonnen en rekent ook op aanzienlijk betere jaarresultaten.

AvH deed in het eerste kwartaal geen grote investeringen. De activiteit bleef beperkt tot ‘enkele kleinere vervolginvesteringen’. Het grootste nieuws over de portefeuille is van recentere datum: het voornemen om projectontwikkelaar Extensa in te brengen in Leasinvest .

Over het hele jaar verwacht CFE wel een duidelijke groei voor DEME in vergelijking met 2020, zowel qua omzet als qua winst.

Orderboek

Die verwachting stoelt vooral op het goed gevulde orderboek. Het orderboek van de hele groep dikte in de eerste drie maanden met 3,7 procent aan naar 6,3 miljard euro. 4,75 miljard daarvan komt voor rekening van DEME, wat een nieuw record is. Het orderboek van Contracting bleef bijna stabiel.

In het eerste kwartaal sleepte DEME het contract voor de installatie van de watertoevoer voor de kerncentrale van Hinkley Point in het VK in de wacht. Die opdracht is meer dan 200 miljoen euro waard.

CFE wijst erop dat diverse belangrijke contracten nog niet zijn opgenomen in het orderboek per 31 maart. Het gaat onder meer om de windparken voor de kust van Taiwan, werken voor het offshore windpark Arcadis Ost 1 voor de Duitse kust en de aanleg van het windpark Vineyard Wind 1 voor de kust van het eiland Martha's Vineyard in de Amerikaanse deelstaat Massachusetts. Dat laatste is het eerste Amerikaanse contract dat DEME binnenhaalde.

CFE bevestigt de prognose die bij de jaarresultaten werd gegeven: een hogere omzet en nettowinst dit jaar, maar nog onder het niveau van die in 2019.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud