Steeds meer Belgen leggen privézwembad aan

Almaar meer Belgen laten een zwembad aanleggen in hun tuin of kiezen voor een binnenzwembad. Dat blijkt uit de orderboekjes van de zwembadbouwers.

Tijdens de vijf eerste maanden van 2019 hebben de zwembadbouwers hun orderboeken met meer dan 14 procent zien stijgen. De Groepering van Algemene Aannemers van Zwembadbouwers verwacht dat dit ook het groeicijfer wordt voor het hele jaar, waardoor het aantal nieuw aangelegde privézwembaden in België dit jaar op 2.750 zou afklokken. 

De warme en droge zomer van 2018 zit daar voor veel tussen, zegt Patrice Dresse, directeur van de sectororganisatie. 'Wanneer het zeer warm is, gaan de mensen het zwembad in en komen ze in de verleiding om er een te bestellen. En de zomers worden steeds warmer in België.'

De koepel stelt ook vast dat het aantal renovaties van privézwembaden de afgelopen drie jaar verdubbeld is. Jaarlijks krijgen zo’n 600 privézwembaden een fikse opknapbeurt.

De gemiddelde prijs voor de aanleg van een zwembad bedraagt 54.000 euro. Al is een startprijs van 35.000 euro ook realistisch wanneer het om een bescheidener zwembad gaat. Volgens Dresse creëert een investering van 50.000 euro in een privézwembad een meerwaarde van 75.000 euro.

De onderhouds- en energiekosten bedragen gemiddeld 5 euro per dag, dus 1.825 euro per jaar.

Slimme zwembaden

Zwembaden worden steeds 'slimmer', zeggen de bouwers. De overdekking, de filter, de waterzuivering, de pomp en de verwarming zijn geautomatiseerd. 'Dat maakt het voor de consument een pak gemakkelijker om een eigen zwembad te hebben', zegt Dresse.

Van de nieuwe zwembaden is 48 procent van beton en 37 procent van polyester. In 11 procent van de nieuwe installaties gaat het om een binnenzwembad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud