Advertentie

'Tijd om woonfiscaliteit te herzien'

©Hollandse Hoogte

In de discussie over de mogelijke verstrenging van woonkredieten pleit minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) om vastgoed globaal te bekijken en ook de fiscaliteit te herbekijken.

De Nationale Bank (NBB) vindt dat de Belgische banken meer kapitaal zullen moeten opzijzetten als ze een krediet verstrekken voor de meest risicovolle leningen, degene waar meer dan 80 procent van de waarde van een vastgoed wordt geleend. Die zijn kwetsbaarder voor een daling van de vastgoedmarkt.

Als het voorstel van de NBB door de regering wordt goedgekeurd kunnen de nieuwe regels ingaan op 1 juni. Maar er is nog politieke discussie over het onderwerp.

Misschien is het tijd dat we het vastgoedgebeuren eens in zijn globaliteit herbekijken, niet alleen de woonkredieten maar ook de fiscaliteit en alles wat ermee samenhangt, vindt minister van Financiën Johan Van Overtveldt. De opening van de  N-VA'er is opmerkelijk. Grote hervormingen in de woonfiscaliteit zijn al decennia een taboe in de  Wetstraat.

Van Overtveldt wijst er wel op dat dit in overleg moet met de gewesten, want zaken zoals de woonbonus zijn geen federale bevoegdheid.

Banken moeten voorzichtiger worden

De NBB-gouverneur Jan Smets benadrukt dat leningen met een quotiteit van meer dan 80 procent niet verboden worden. 'Kredieten voor meer dan 80 procent van het aankoopbedrag zullen ook in de toekomst mogelijk blijven, maar de banken zullen dan wel zelf wat meer kapitaal moeten opzij zetten.'

De centraal bankier vindt dat banken voorzichtiger moeten worden omdat de Belgische gezinnen meer extra schulden zijn aangegaan dan het Europese gemiddelde. 'De taak van de Nationale Bank is de gezondheid van het financieel systeem te bewaken'.

Waarschuwing van Europa

De Nationale Bank legde eerder al strengere kapitaalregels op aan de banken, maar dat heeft de markt niet gekalmeerd. 'De schulden zijn blijven stijgen, de vastgoedprijzen blijven opwaarts gaan en het aandeel aan kwetsbare categorieën blijft relatief groot', merkt Smets op.

Daarom wil hij nog verder gaan. 'We hadden hierover trouwens een waarschuwing gekregen van Europa'.

Tommelein

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) stelde daarom voor om kredietverzekeringen aan te bieden voor gezinnen die toch meer dan 80 procent willen lenen. Hij wil daarover met de verzekeraars overleggen.

Smets wil hier nog niet op reageren. 'Ons directiecomité moet dat voorstel nog bestuderen', hield hij de boot af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud