Advertentie
Advertentie

Tinc tegen 11 euro naar de beurs

©rv

Tinc trekt dinsdag tegen 11 euro per aandeel naar de beurs. Het infrastructuurfonds haalt via de beursgang 110 miljoen euro op. Vooral Belgische particulieren en institutionelen tekenden present.

De prijs van 11 euro bevindt zich midden in de aangekondigde prijsvork van 10,4 à 11,4 euro. De eerste notering van het aandeel op de gereglementeerde markt van Euronext Brussel vindt dinsdag plaats.

Belegggers tekenden voor 182 miljoen euro in. Dat vertegenwoordigt 1,9 keer de basisaanbieding van 95,77 miljoen euro. De vraag van de particuliere beleggers overtrof 2,5 keer het deel van het aanbod dat voor hen was voorbehouden (40% van de aanbieding). Vooral Belgische particuliere en institutionele investeerders tekenden in, naast institutionelen uit onder meer Nederland en Frankrijk. Bijna 6 aandelen op de tien werden geplaatst bij particuliere beleggers in België.

Verdeelsleutel

Particulieren beleggers hebben recht op bijna 6 aandelen op de 10. De particulieren die tussen 1 en 500 aandelen kochten, zullen 70 procent van de gevraagde stukken krijgen. Wie op 501 à 10.000 aandelen intekende krijgt 60 procent van de bestelde aandelen en wie er meer dan 10.000 kocht, de helft.

Overtoewijzingsoptie inbegrepen bedragen de bruto-opbrengsten van de operatie 110 miljoen euro, waarvan 78 miljoen naar Tinc zelf vloeit en 32,1 miljoen naar verkopende bestaande aandeelhouders. Dankzij de beursgang realiseren de Gemeentelijke Holding (in vereffening) en de verzekeraar Ethias een volledige exit. De Waalse investeringsmaatschappij SRIW bood de helft van haar belang van 14,8 procent aan.

Van de 78 miljoen euro vers geld gaat ruim de helft (40 miljoen euro) naar schuldafbouw. Van de overgebleven middelen vloeit 16,3 miljoen euro naar opvolginvesteringen in bestaande participaties. Er blijft dus nog 21 miljoen euro over voor nieuwe projecten.

Tinc moet ook 6 miljoen euro kosten betalen die gerelateerd zijn aan de beursintroductie, een behoorlijk hoog bedrag.

De hoofdaandeelhouders Belfius en Gimv blijven na de voltooiing van de beursgang - en afhankelijk van de uitoefening van de overtoewijzingsoptie - de referentieaandeelhouders van Tinc met een participatie van 20 à 25 procent. De overige bestaande aandeelhouders zullen een belang rond 5 à 6 procent aanhouden. De 'free float' (het percentage vrij verhandelbare aandelen) zal schommelen tussen 69 en 75 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud