TPF is Entreprise de l'Année 2012

CEO Thomas Spitaels CEO (links) en algemeen directeur Christophe Gilain van TPF

De meest internationale Franstalige genomineerde voor de titel van Entreprise de l’Année 2012 heeft het gehaald. TPF is in goed twintig jaar via 23 overnames uitgegroeid tot een bouw- en engineeringgroep met acht filialen in België en 27 in 18 andere landen. Driekwart van de omzet wordt in het buitenland geboekt. Van de 2.100 werknemers werken er zo’n 200 in België.

Eigenaar en directievoorzitter van TPF is Thomas Spitaels (58), zoon van PS-politicus Guy Spitaels. ‘In de jaren negentig hebben we de stiel geleerd en expertise opgebouwd in België. Maar ons land is al vrij goed uitgerust. Om te blijven groeien, moesten we dus naar het buitenland.’ Met als gevolg dat TPF betrokken is bij tal van indrukwekkende bouwwerken: nieuwe steden in Angola, het stadion in Recife in Brazilië voor het WK voetbal, een kilometerslange voetgangerspasserelle in Mumbai, spoorlijnen voor sneltreinen in Algerije.

Thomas Spitaels is opgeleid als handelsingenieur (Solvay), werkte na zijn militaire dienst op een ministerieel kabinet, maar koos dan toch voor de privésector. Hij begon in de reclamesector, eerst bij L’Oréal en vervolgens bij Publicis.

In 1987 ging hij naar de investeringsmaatschappij Econoler, die later opging in TPF. In 1991 kocht Spitaels TPF van de Cockerill Sambre-groep via een management buy-out, samen met Christophe Gilain. Ten tijde van de buy-out boekte TPF 2,5 miljoen euro omzet. Vorig jaar was dat 114 miljoen euro.

71 procent van het bedrijf is in handen van Spitaels, 29 procent van de algemeen directeur Gilain. En zo zou het nog een tijdje moeten blijven. De bedrijfsleiders willen als kapiteins aan boord blijven en sluiten een beursgang uit.

Spitaels gaat er prat op dat alle buitenlandse filialen als lokale bedrijven werken, vrijwel zonder Belgische expats. ‘In India zijn we Indiërs, in Brazilië Brazilianen.’

In de strijd om de titel van Entreprise de l’Année 2012 haalde TPF het onder meer van het softwarebedrijf Selligent. De specialist in klantenbeheersystemen, in 1988 opgericht door André Lejeune en Thierry Téchy, nam de voorbije tien jaar een hoge vlucht. Eerst trok het naar Frankrijk en Spanje, in 2005 ook naar Duitsland. En in 2008 kreeg Selligent ook een Vlaams kantje, met de overname van het Limburgse Optizen. Selligent boekt nu bijna 20 miljoen euro omzet met iets meer dan 150 medewerkers.

De derde genomineerde was Wanty, van de gelijknamige familie. Wanty integreert activiteiten rond wegenwerken, zoals grondwerken, afbraak, afvalverwerking en het plaatsen van leidingen, riolering en afwatering. In de zomer nam Wanty de afbraakactiviteiten van Shanks Vlaanderen over en haalde het de opdracht binnen om de site van Opel Antwerpen te ontmantelen. Een van de grote werven de komende jaren wordt de afbraak van de energiecentrales in Frankrijk. Wanty boekt met 650 personeelsleden 145 miljoen euro omzet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud