Unibail, CFE en Besix mogen Neo bouwen

©BELGA

Het consortium Unibail-Rodamco, Besix en CFE haalt het project voor de bouw van Neo, een reuzenshoppingcenter op de Heizel, binnen. Dat vernam De Tijd. Het schepencollege van Brussel moet de keuze vandaag bekrachtigen.

Er waren nog twee consortia in de running. Het ene wordt gevormd door de Frans-Nederlandse shoppingcenterbouwer en -uitbater Unibail-Rodamco, plus Besix en CFE. Het tweede consortium bestond uit het Britse Hammerson, met als Belgische partners Soficom en Codic.

Vorige maand was de Franse groep Klépierre, dat een team vormde met AG Real Estate en Wereldhave Belgium, verrassend uit de race gestapt. Simon Property, de grootste aandeelhouder van Klépierre, zag de financiering niet meer zitten.

Er wordt zo’n 180 miljoen euro betaald aan de stad Brussel om de erfdienstbaarheid te verkrijgen om het center te mogen bouwen. Naar verluidt bood het consortium Hammerson een fractie meer dan de groep rond Unibail-Rodamco.

Unibail-Rodamco deed voor het  ontwerp een beroep op de Franse toparchitect Jean-Paul Viguier. Hij bouwde voor Unibail-Rodamco de shoppingcenters Carré Sénart in 2002 (118.000 m² en 14 miljoen bezoekers per jaar) en Confluence in Lyon (2012).

Viguier ontwierp voor Unibail-Rodamco ook de torens 'Coeur Défense' (2001) en 'Majunga' (2014) op La Défense in Parijs. Deze laatste is de meest duurzame toren van de hele Parijse kantoorwijk.

De benadering van Viguier op het vlak van ontwerp, integratie en duurzaamheid heeft waarschijnlijk een doorslaggevende rol gespeeld. Die drie criteria waren bijzonder belangrijk bij de beoordeling door de jury. Ze kregen samen een gewicht van 48 procent in het geheel van de beoordeling.

De jury voor Neo beoordeelde de kandidaturen op 250 punten:

  • 40 punten voor de stedenbouwkundige integratie
  • 40 punten voor architecturale kwaliteiten
  • 40 punten voor mobiliteit, milieu en duurzaamheid. 
  • 100 punten voor de financiële voorwaarden. 
  • 30 punten voor de juridische aspecten.

De bouw zou het winnende consortium een klein half miljard euro kosten.

De herontwikkeling van de Heizel gebeurt wel in twee fases.

Het project Neo 1 omvat veel meer dan enkel de bouw van een reuzenshoppingcenter van 70.000 m². Daarnaast komen er ook nog 500 à 700 woningen, 20.000 m² kantoren, vrijetijdsprojecten en parkings. Kinepolis zal naar de nieuwe site verhuizen.

Het project Neo 2 omvat een congrescentrum met 3.500 plaatsen en een hotelcomplex. Dat wordt niet voor het einde van het jaar toegewezen.

Er zal nog niet onmiddellijk worden gebouwd op de Heizel. Mogelijk gaan de verliezers in beroep. De winnaar van Neo moet nu zijn dossiers voor de vergunningen samenstellen en indienen. Wie bezwaar tegen het project heeft, kan pas dan naar de Raad van State trekken. Een opening vóór 2019 is volgens experts weinig waarschijnlijk.

Neo gaat de concurrentie aan met de geplande shoppingcenters Dockx Bruxsel aan de Van Praet-brug en Uplace in Machelen. Dockx Bruxsel is begonnen met de voorbereidende werken. Bij Uplace wacht men op nieuws van de Raad van State.

NEO: DE HOOFDROLSPELERS

Unibail-Rodamco is de grootste beursgenoteerde ontwikkelaar en uitbater van shoppingcenters in Europa. De portefeuille wordt gewaardeerd op 32,1 miljard euro, waarvan 80 procent in 83 shopping centers in 12 landen goed voor 1,3 miljoen m² verkoopsoppervlakte. België wordt het dertiende land in de portefeuille. Alleen in het eerste kwartaal van dit jaar van 2014 ontving de groep voor 417 miljoen euro aan huurinkomsten.

Het is ook een zeer winstgevende groep. Over de voorbije 15 jaar haalde het aandeel een rendement van 15 procent per jaar. De groep keert jaarlijks 85 à 95 procent van zijn recurrente inkomsten uit.

Het heeft de hoogste kredietrating in de sector. De schuldgraad is beperkt tot 38 procent van de totale waarde van de portefeuille. Geen enkele aandeelhouder heeft meer dan 10 procent van de aandelen. De belangrijkste zijn APG AM (8,2 procent), Blackrock (3,2 procent) en Northern Cross (3,4 procent).

De groep heeft een pijplijn van 6,9 miljard euro. Daar komt nu ook nog eens het project op de Heizel bij.  Het project zal de groep naar verluidt zo’n 600  à 700 miljoen euro kosten.

Unibail-Rodamco is een zeer rendabel bedrijf. Wie instapte bij de beurgang van Unibail in 1972 kan terugkijken op een rendement van 16 procent per jaar. Over de jongste tien jaar bedroeg het rendement zelfs 19 procent. Dat is beduidend beter dan de Franse CAC-index (+5  procent) en de EPRA-index, de index van de vastgoedgroepen van de eurozone (+10  procent).

Ook de verliezer is geen kleine jongen. Het Britse Hammerson heeft een portefeuille van 5,7 miljard pond en 40 shoppingcenters en retailparken. Het baat de Bullring in Birmingham uit, een shoppingcenter van 126.000 m² met 40 miljoen bezoekers per jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud