reportage

Uw bestelling vertrekt binnen een halfuur

©ANP

Het snelste e-commercecentrum ter wereld heeft een Belgisch tintje.

Wehkamp, een van de grootste webwinkels in Nederland, neemt in Zwolle het meest geautomatiseerde distributiecentrum voor e-commerce ter wereld, in gebruik. Het pakje dat de klant thuis bestelt voor twaalf uur, wordt na een half uur al toevertrouwd aan DHL en wordt nog de dag zelf thuis geleverd. Het project heeft ook een Belgisch tintje. Het gebouw werd ontwikkeld door de specialist in logistiek vastgoed WDP.

Het is indrukkend wat op nauwelijks drie jaar tijd is gerealiseerd in Zwolle. Drie jaar geleden was het nog nog een groene vlakte en kreeg de wethouder (schepen, red.) Economie van de gemeente Zwolle een eerste telefoontje met de vraag of er nog ruimte was voor een distributiecentrum. De hele regio zette zich meteen achter het project. De gemeente leverde alle vergunningen op een drafje af.

Na een jaar kon het Belgische WDP al beginnen aan de ruwbouw, geen klassieke koude logistieke blokkendoos, maar een stijlvol gebouw.

Centraal staat de uitbouw van een volledig geautomatiseerde verwerking van e-commercebestellingen. Van het totale investeringsbudget van 100 miljoen euro ging dan ook 70 miljoen euro naar die automatisering van het distriutiecentrum van 53.000 m².

Het opslagsysteem bestaat uit 18 gangen van 137 meter lang en 26 verdiepingen. Er kunnen 4 miljoen producten worden opgeslagen. De afhandeling gebeurt volledig automatisch. 468 treintjes halen het juiste artikel, zonder menselijke tussenkomst, uit een van de ruim 470.000 bakken.

Het systeem kan 12.350 artikelen per uur uit het opslagsysteem halen. Dat zijn 34 miljoen stukken per jaar. Ter vergelijking: Schiphol handelt jaarlijks 55 milljoen stuks baggage af. Door de snelheid kan 95 procent van het assortiment dezelfde dag nog bij de klant worden bezorgd door de koerierdienst DHL.

Voor WDP is het distributiecentrum van Wehkamp alvast een belangrijke referentie. Op vijf jaar heeft de logistieke vastgoedspecialist uit Wolvertem en Nederland een vastgoedportefeuille van 790 miljoen euro uitgebouwd. Nederland is daardoor nu bijna even belangrijk als thuismarkt België.

Ook Willy Naessens kreeg met dit project er een referentie in Nederland bij. Zijn Belgische fabrieken leverden 10.000 ton betonproducten voor het project.

Wehkamp heeft 1,7 miljoen vaste klanten en ruim 145 miljoen bezoekers per jaar. Met meer dan 7 miljoen zendingen is het een van de grootste webwinkels van Nederland. Het heeft een assortiment van 180.000 items.

Het geautomatiseerde distributiecentrum vervangt het huidige distributiecentrum dat sinds 1960 heeft dienst gedaan. Alle 200 vaste medewerkers verhuizen mee naar de nieuwe locatie.

Wehkamp begon 1952 alsl postorderbedrijf. Het is een van de weinige klassieke postorderbedrijven dat zich met succces kon omvormen tot een onlinewinkel. De groep zit sinds 1995 op het internet en ging in 2008 helemaal online.

De onlinewinkel  telt zo'n 660 medewerkers, gespreid over vier vestigingen. Het moederbedrijf is RFS Holland Holding, een groep die zich specialiseert in onlinewinkelen in Nederland. De groep haalt  een jaaromzet van 771 miljoen euro. Ook Lacent, Create2fit en Fon,q.nl behoren tot RFS Holland Holding, goed voor in totaal 900 medewerkers.

Sinds vorig jaar kan men ook vanuit België via www.wekhkamp.be bestellen. Zwolle ligt op 250 kilometer van Antwerpen. Vanaf 2016 wil men de Belgische markt actiever gaan be bewerken. De levertijd zou dan ook beduidend korter moeten worden dan 48 uur.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud