Van Eeckhout grootaandeelhouder Deceuninck

CEO Tom Debusschere van Deceuninck ©thomas de boever

De markt is opgetogen over de kapitaalverhoging bij Deceuninck. Het aandeel schiet ruim 5 procent hoger. Opvallend is dat Francis Van Eeckhout nu de grootste aandeelhouder is geworden.

Deceuninck heeft zijn kapitaal versterkt met 50 miljoen euro met de steun van twee van zijn referentie-aandeelhouders, dat maakte de fabrikant van raam- en deurprofielen dinsdagmorgen voor beurs bekend. Het aandeel was maandag de hele dag geschorst nadat het bedrijf 's ochtends de ovename van het Turkse Pimas Plastik Insaat Malzemeleri had aangekondigd. Na de opening van de beurs van Brussel ging het onmiddellijk hoger.

Het bedrag van 50 miljoen werd opgehaald via een private plaatsing bij Gramo en Sofina. De holding rond bouwondernemer Francis van Eeckhout tekende in voor 21,71 miljoen aandelen, goed voor een bedrag van 41,25 miljoen. Sofina kocht er 4,61 miljoen voor 8,75 miljoen. Dat betekent dat de twee 1,90 euro per aandeel betaalden of 2 cent meer dan het slot van de koers op vrijdag.

Na de operatie stijgt het belang van Gramo in Deceuninck van 5 tot 21,02 procent. Van Eeckhout verkocht in 2011 zijn betonbedrijf aan de Ierse bouwreus CRH. Dat van Sofina blijft op 17,5 procent. De opbrengst wordt deels gebruikt voor de Turkse acquisitie, deels voor de financiering van latere overnames en investeringen, zo staat in een bericht.

'De acquisitie van Pimas is een belangrijke stap in onze groeistrategie. De eerste pijler (van die strategie) focust op continentaal Europa dat opereert in een stagnerend of dalend klimaat. We zullen hier onze marges op peil houden door innovatieve producten met hoge toegevoegde waarde aan te bieden en in onze fabrieken te investeren om de efficiëntie te verhogen. De tweede pijler betreft de verhoging van de capaciteit en het asssortiment in de VS, het VK, Turkije en de groeimarkten', stelt CEO Tom Debusschere in het communiqué.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud