Van Marcke stopt met keukens en kiest voor installateurs

Het nieuwe distributiecentrum in Kortrijk speelt een belangrijke rol in de nieuwe organisatie. ©BELGA

Het sanitairbedrijf Van Marcke stroomlijnt zijn organisatie. De minder rendabele keukens en de rechtstreekse verkoop aan particulieren sneuvelen.

Van Marcke kondigde de ingrepen woensdagavond aan in een persbericht.

Het West-Vlaamse familiebedrijf is vooral bekend als installateur van verwarming en badkamers, maar was ook actief als keukenbouwer.

Die laatste afdeling past echter niet meer in een vernieuwde ‘focus op de kernactiviteiten’. Van Marcke omschrijft die als ‘sanitair en verwarming, gestoeld op een goede samenwerking met de installateur.’

Door de verschuivingen zullen er functies in het bedrijf verdwijnen. Werknemers van wie de functie verdwijnt, krijgen de kans om binnen het bedrijf te solliciteren. ‘Dat heeft een impact op zowat 25 collega’s binnen ons bedrijf. Er zijn 35 vacatures, waarbij de voorrang sowieso wordt gegeven aan die betrokken mensen’, zegt woordvoerster Agnes Pringiers.

CEO Caroline Van Marcke ©France Dubois

Van Marcke wil zijn organisatie afstemmen op een omgeving die ‘sneller, digitaler en duurzamer’ wordt, klinkt het.

Dat betekent dat ook de intensieve rechtstreekse verkoop aan particuliere klanten wordt afgebouwd. Particuliere klanten zullen aangemoedigd worden om samen te werken met een professionele installateur. Wie dat niet wil, wordt doorverwezen naar Sanitairwinkel, de Nederlandse online badkamerverkoper waarin Van Marcke vorig jaar een participatie heeft genomen.

Distributiecentrum

Installateurs wil Van Marcke beter bedienen met online verkoop en snelle leveringen op de werf. Van Marcke heeft daarvoor onlangs een gloednieuw distributiecentrum in Kortrijk in dienst genomen. Twee overlappende afdelingen voor de aan- en verkoop van privatelabelproducten, zullen worden samengevoegd.

De reorganisatie heeft ook gevolgen voor de werknemers van Van Marcke, die multidisciplinair moeten worden en meer verantwoordelijkheid en autonomie krijgen. Het bedrijf zegt voorlopig niemand te ontslaan, maar sluit ontslag niet uit als er geen goede ‘match’ is met een openstaande functie in het bedrijf. ‘Er zijn nu meer openstaande vacatures dan betrokken medewerkers’, klinkt het.

Van Marcke telt 1.600 werknemers, waarvan 1.200 in ons land.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud