Vastgoedmarkt breekt nieuwe records
Vorig jaar zijn een recordaantal huizen en appartementen van eigenaar veranderd. Ook de prijzen bereikten nieuwe hoogtes, maar de prijsstijging bleef met 2,5 procent gematigd.
De zeer hoge volumes en recordprijzen in de meeste segmenten en regio's in 2017 komen niet als een verrassing. Vastgoed blijft hot. 2016 was al een jaar met een recordaantal vastgoedtransacties (+8,2%). Daar werd in 2017 een verlengstuk aangebreid met een groei van 0,8 procent.
In alle kwartalen van het jaar, behalve het tweede, werden recordhoeveelheden woonhuizen en appartementen verkocht. In totaal gaat het om 329.000 transacties. De drukste maanden waren maart, oktober en november.
Economische rugwind
De vastgoedmarkt geniet van een stevige rugwind. De hypothecaire rentevoeten bleven in 2017 zeer laag en ook de economie hielp een handje. Bart van Opstal, de woordvoerder van notaris.be, wijst op het groeiend optimisme bij de Belgen: 'Het aantal nieuwe jobs zit in de lift en het aantal startende ondernemers blijft groeien.' Dat ook meer 50-plussers een baan vinden hielp de vastgoedmarkt vooruit, want deze groep is steeds actiever als koper.
De gemiddelde prijs voor een woonhuis in ons land steeg vorig jaar naar 240.451 euro, 2,5 procent meer dan het jaar voordien. Appartementen werden ook 2,5 procent duurder. Een gemiddeld appartement in België kost nu 215.440 euro.
Opmerkelijk is dat de prijzen van appartementen met 1 slaapkamer meer stijgen dan die van appartementen met twee slaapkamers.
Vlaanderen
In Vlaanderen stegen de huizenprijzen iets sneller. Een gemiddeld woonhuis werd 2,6 procent duurder tot 266.928 euro. Bij appartementen stegen de prijzen met 2,3 procent naar 220.268 euro.
Brussel
Maar niet in alle regio’s liep het even goed. 2017 was niet het allerbeste jaar voor de Brusselse vastgoedmarkt. Huizen werden in Brussel 2,5 procent goedkoper tot 429.689 euro. De massale aankoop van huizen door rijke Fransen is na het aantreden van de Franse president Emmanuel Macron teruggevallen. Ook de vastgoedfiscaliteit in Brussel is vorig jaar aangepast. Appartementen werden 3,2 procent duurder tot 234.736 euro.
In Wallonië stegen de prijzen van huizen naar 183.445 (+2.7%) en die van appartementen naar 172.367 euro (+3,4%).
2018
Economisch kondigt 2018 zich goed aan voor de woningmarkt. Het belangrijkste risico blijft een snelle rentestijging. Er wordt wel een verstrenging van de voorwaarden voor het afsluiten van een lening bij een financiële instelling verwacht.
Bij ING gaat men uit van een lichte verhoging van de hypothecaire rente in 2018, zonder een ingrijpende impact op de prijzen. De bank verwacht dit jaar vrij stabiele vastgoedprijzen in de vork van 0 procent en 1,5 procent. Het effect van de verlaging van de registratierechten tegen de zomer is moeilijk in te schatten. Het wordt niet uitgesloten dat dit de komende maanden tot uitstelgedrag leidt.
Meest gelezen
- 1 Audi zet werknemers fabriek Vorst thuis zonder loon
- 2 Olieprijs duikt naar laagste peil sinds 2021
- 3 Veiligheidsdiensten: 'Grootste dreiging voor wereldorde sinds einde Koude Oorlog'
- 4 Van villa's tot penthouse: zowat al het vastgoed van familie Gheysens staat te koop
- 5 Mario Draghi vraagt 800 miljard euro per jaar voor 'radicale verandering' Europa