Advertentie
Advertentie

Verliezer Neo trekt naar Raad van State

Europea, het winnend project voor de Heizel ©europea

Het consortium rond de Britse groep Hammerson gaat niet akkoord me de toewijzing van de bouw van het shopping- en entertainmentproject Neo aan het consortium Unibail-Rodamco. Het heeft klacht ingediend bij de Raad van State. Dat vernam De Tijd.

Op vrijdag 24 april is het contract voor de eerste fase van de bouw van Neo, het project voor de eerste fase voor de herinrichting van de Heizel, door de stad Brussel toegewezen aan het consortium rond de Franse groep Unibail-Rodamco, met als Belgische partners Besix en CFE.

Een verliezende partij van de toewijzing van een overheidsopdracht heeft altijd twee weken de tijd om beroep aan te tekenen bij de Raad van State. Daar heeft Hammerson vrijdag op de valreep gebruik van gemaakt.

Het beroep komt niet echt als een verrassing. Het gaat om een contract van 800 miljoen euro. Hammerson is dringend op zoek naar nieuwe projecten.

Het doet extra pijn bij Hammerson omdat het verloor met een minimaal verschil aan punten. Op een maximumscore van 250 haalde de winnaar een totaalscore van 205 punten. De verliezer strandde op 203.

Hammerson was bereid iets meer cash op tafel te leggen om het project te mogen bouwen op de terreinen van de stad Brussel. Unibail-Rodamco scoorde evenwel beter op kwalitatieve criteria, onder meer op het vlak van architectuur.

De jury voor Neo beoordeelde de kandidaturen op 250 punten:

• 40 punten voor de stedenbouwkundige integratie

• 40 punten voor architecturale kwaliteiten

• 40 punten voor mobiliteit, milieu en duurzaamheid

• 100 punten voor de financiële voorwaarden

• 30 punten voor de juridische aspecten

Het is nog niet duidelijk met welke argumenten Hammerson de toewijzing betwist.

Procedure

Het is vandaag moeilijk in te schatten in welke mate de klacht tot een eerste vertraging van de realisatie van het project zal leiden.

De stad Brussel, die de toewiizing deed, krijgt nu de kans om zich schriftelijk te verdedigen. Op basis daarvan geeft de auditeur zijn advies. Er wordt dan een zitting vastgelegd waarop wordt gepleit. De Raad van State is niet aan termijnen gebonden. Dit wordt wel gezien als een hoogdringendheid. Een arrest voor de zomer is dan ook zeer waarschijnlijk.

Indien de Raad van State vindt dat deze toewijzing van de overheidsopdracht door de stad Brussel niet correct is gebeurd, kan ze de toewijzing schorsen (tijdelijke vernietiging). Het is het dan niet helemaal uit te sluiten dat de hele selectieprocedure moet worden overgedaan.

Alle vergunningen voor Neo moeten nog worden aangevraagd. De opening wordt geambieerd tegen 2021.

Docks Bruxsel (Equilis) en Uplace werken al sinds 2006 op hun eigen shopping- en entertainmentproject, respectievelijk aan de Van Praetbrug en Machelen. Ze hebben allebei de nodige vergunningen, maar er lopen nog een aantal beroepsprocedures bij de Raad van State. Docks Bruxsel is wel al begonnen te bouwen. Beide projecten mikken op een opening in 2016.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud