'Vijftien renovaties per uur nodig om Europese klimaatdoelen te halen'

©Wouter Van Vooren

De Belgische bouwsector rekent dit jaar op een herstel van 5 procent. Vooral renovaties zijn dringend nodig om de Europese klimaatdoelstellingen te halen.

De economische activiteit in de Belgische bouw viel vorig jaar door de lockdown met 3,8 procent terug. Dat blijkt uit de conjunctuuranalyse van de Confederatie Bouw. Dit jaar rekent de sector op een herstel van 5 procent, mee aangevuurd door het Europese relancebeleid en grote werven zoals Oosterweel.

De bouw van nieuwe woningen nam vorig jaar met 8 procent af, maar zou dit jaar met 3 procent toenemen. De lage hypothecaire leningen en de gestegen gezinsinkomsten in het coronajaar helpen een handje. Bovendien profiteert de bouw sinds begin dit jaar van een veralgemeende btw-verlaging naar 6 procent voor sloop en heropbouw.

Renovatie

Bij de helft van de bouwbedrijven zijn de orderboeken nog altijd dunner dan in 2019.
Robert de Mûelenaere
Topman Confederatie Bouw

De renovatiesector zou dit jaar na een lichte daling in 2020 met 5 procent groeien. De bouw speelt een belangrijke rol in het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. Tegen 2030 moet de uitstoot van CO2 met 55 procent verminderen.

Vandaag is de bouw naar eigen zeggen nog een grote vervuiler. 36 procent van de CO2-uitstoot en 40 procent van het energieverbruik komen van woningen en gebouwen, die vaak slecht geïsoleerd zijn. Volgens de Confederatie Bouw moet België 135.000 renovaties per jaar of 15 renovaties per uur realiseren om de Europese klimaatdoelstellingen te behalen.

Toch waarschuwt de Confederatie voor overdreven optimisme. 'De bouw heeft het vorig jaar beter gedaan dan de algemene economie', zegt topman Robert de Mûelenaere. 'Maar dit jaar zal onze groei lager liggen dan die van de economie. Bij de helft van de bouwbedrijven zijn de orderboeken nog altijd dunner dan in 2019.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud