Vinci legt hand op Portugese luchthavens

Reizigers komen aan op de luchthaven van Lissabon - Foto Reuters ©Reuters

De Portugese overheid verkoopt ANA-Aeroportos de Portugal, de uitbater van de voornaamste luchthavens van het land, aan het Franse bouwconcern Vinci. De opbrengst van 3,08 miljard euro moet helpen om de overheidsfinanciën te saneren.

Volgens staatssecretaris Maria Luis Albuquerque, verantwoordelijk voor de staatsfinanciën, was het bod van Vinci het hoogste van de vier die werden ingediend. Andere gegadigden voor ANA waren Fraport, de uitbater van de luchthaven van Frankfurt, samen met het Australische Industry Funds Management, Flughafen Zürich samen met de Braziliaanse snelweguitbater CCR, en de Argentijnse onderneming Corporacion America, die al 49 luchthavens uitbaat in Latijns-Amerika en Europa.

ANA baat de luchthavens van Lissabon en Porto uit, en ook luchthavens in de Algarve, op de Azoren en Madeira. Samen zijn ze goed voor 30 miljoen passagiers per jaar. Lissabon is bovendien een belangrijke hub met verbindingen naar Brazilië, Angola en Mozambique.

Vinci is reeds actief in de sector met regionale luchthavens in Frankrijk en Cambodja. Met de Portugese deal, die vermoedelijk begin 2013 wordt afgerond, versterkt de Franse bouwgroep zich in het beheer van luchthavens en andere transportactiva. Zo wordt ze minder afhankelijk van de Franse bouwsector en dankzij de stabiele inkomsten die het beheer van transportinfrastructuur genereert, beter bestand tegen economische schommelingen.

Vinci is ook met een belang van 47 procent de referentie-aandeelhouder van de Belgische bouwgroep CFE, een van de twee eigenaars van het bagger- en milieuconcern DEME.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud