Advertentie
Advertentie

Vlaamse administratie gaat naar Tour & Taxis

Meander, de nieuwe hoofdzetel van de Vlaamse administratie langs de Havenlaan ©rv

De Vlaamse administratie in Brussel verhuist in 2017 naar het project Meander op Tour & Taxis. Dat bevestigt projectontwikkelaar PMV.

Het project Meander (zie kader) is als winnaar uit de wedstrijd gekomen die de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) in opdracht van de Vlaamse regering had georganiseerd. Sinds midden maart werd enkel nog onderhandeld met Project Tour & Taxis. Kwalitatief en in prijs scoorde het project beter dan de drie andere kandidaten.

Het VAC Brussel komt helemaal vooraan op de site van Tour & Taxis.  Dat is aan de Havenlaan en vlak voor de ‘broodrooster’, de nieuwe hoofdzetel op Tour & Taxis voor Leefmilieu Brussel, die al dit najaar in gebruik wordt genomen.

In het nieuwe project van 46.000 m² krijgen 2.600 Vlaamse ambtenaren een nieuwe stek volgens het principe van het Nieuwe Werken. De bouwwerken zijn gepland voor 2015 en 2016. Vanaf 2017 kan het in gebruik worden genomen. De bouwvergunning moet wel nog worden verkregen.

Vandaag zijn de Vlaamse ambtenaren in Brussel nog verspreid over onder meer het Phoenixgebouw (ca. 750 werknemers) en het Boudewijngebouw (ca. 1.200 werknemers), beide in de Koning Albert-II-laan aan het Noordstation. Omdat de huurcontracten voor beide gebouwen aflopen in 2017 en 2018, opteerde de overheid voor nieuwe, duurzame huisvesting die beter is aangepast aan de hedendaagse noden.

De socialistische overheidsvakbond ACOD liet alvast weten de beslissing te willen aanvechten bij de Raad van State 'vanwege de afstand naar het station en de onveiligheid van de buurt'.

De Vlaamse regering groepeert al enkele jaren haar ambtenaren in een beperkt aantal duurzame gebouwen in de buurt van grote stations. Er zijn reeds Vlaamse administratieve centra (VAC's) in Hasselt, Leuven, Antwerpen, Brugge en Gent.

Project Tour & Taxis is voor 50 procent eigendom van Extensa (100 procent Ackermans & van Haaren). RB Development en IRET Development hebben elk 25 procent.

Tour & Taxis is ook kandidaat voor de nieuwe hoofdzetel voor de Brusselse administratie. De kandidaturen voor dat project moesten begin vorige week binnen zijn. Er waren zes kandidaten.

Er komt op de site van Tour & Taxis zo’n 250.000 m² vastgoedontwikkeling, waaronder kantoren, een duizendtal woningen en een school.

 

Meander, de nieuwe stek van de Vlaamse ambtenaar

Locatie: een vrijstaand gebouw  langsheen de Havenlaan aan het Vergotedok, onmiddellijk naast een nieuw aan te leggen dreef tussen de Havenlaan en het nieuwe park waarvan de eerste fase nu wordt aangelegd. Het komt net voor 'de broodrooster', de nieuwe hoofdzetel voor Leefmilieu Brussel die dit najaar al in gebruik wordt genomen.

Architect: ontworpen door de architecten van Neutelings Riedijk, het Nederlandse bureau dat onder meer verantwoordelijk is voor het MAS in Antwerpen. Zij worden bijgestaan door Conix RDBM Architecten.

Ontwerp: een laagbouw van zes verdiepingen, met een beperkt torenaccent van zeven bijkomende bouwlagen, passend in de omgeving.

Grootte: 46.000 m² verhuurbare bovengrondse oppervlakte, ondergronds archief, 311 ondergrondse parkeerplaatsen.

Binnenruimte: kantoren liggen rondom grote groene (beglaasde) tuinen. Naar analogie met het Koninklijk Pakhuis heeft het  gebouw een semipublieke, overdekte binnenstraat met een restaurant, auditoria en ontvangstruimten.

Duurzaamheid: een duurzaamheidsniveau van vier sterren volgens het Vlaamse handboek. Met een E-peil van E34 beantwoordt het bovendien aan de Vlaamse definitie van een bijna energieneutraal gebouw. Het zal ook voldoen aan de standaard voor passiefgebouwen die vanaf 2015 van toepassing zal zijn in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Planning: De bouwwerken zijn gepland voor 2015 en 2016. De ingebruikname is voorzien voor 2017. PMV zal tijdens de bouwfase co-investeren in het project en na de oplevering ervan het gebouw eventueel in zijn geheel overnemen.

Huur: De basishuurprijs bedraagt circa 8,8 miljoen euro per jaar. Het contract van de Vlaamse Gemeenschap heeft een vaste looptijd van 18 jaar.

Eigenaar: Project Tour & Taxis. PMV coïnvesteert in de bouw. Het kan het gebouw na oplevering overnemen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud