Vlaamse bouwsector trekt aan alarmbel

Kmo's uit de Vlaamse bouwsector moeten steeds meer opboksen tegen de vaak oneerlijke concurrentie van buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen. 76 procent zegt opdrachten te verliezen aan buitenlanders, zo blijkt uit een enquête van Bouwunie. De unie vraagt actie op Belgisch en Europees niveau.

De bouwsector zit in het oog van de storm. Naar schatting 75.000 buitenlanders zijn actief op onze werven, en hun aantal neemt nog steeds toe. Niet altijd lappen ze de regels aan hun laars. Er is ook het fenomeen van de consortia van zelfstandigen naar buitenlands recht die een onbeperkt aantal uren mogen werken aan een zeer lage vergoeding.

Johan Debus, de zaakvoerder van Oxfloor, windt er geen doekjes om. Terwijl een buitenlander ongeveer 5 euro per gepresteerd uur kost, ligt dat bij de Belgische werknemers boven de 30 euro per uur, en dan heeft die nog geen gereedschap of de noodzakelijke veiligheidsuitrusting en is hij nog niet ter plaatse op de werf. 'Dat betekent dus dat we met factor 6 gehandicapt zijn', zegt hij.

Om de concurrentie eerlijker te maken stelt Bouwunie voor om onze al rigide arbeidswetgeving te versoepelen. Andere denksporen zijn het doortrekken van de sociale en fiscale aansprakelijkheid tot en met de opdrachtgevers, en het verbeteren van de informatiedoorstroming tussen binnen- en buitenlandse overheids- en inspectiediensten.

Op Europees niveau moeten er uniforme spelregels komen op het vlak van tewerkstelling en verloning van het personeel. Een gelijk beschermingsniveau is vereist, luidt het. Bouwunie acht dringende actie noodzakelijk, wil Vlaanderen over vijf jaar nog altijd gezonde kmo-bouwbedrijven tellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud