Werken Panamakanaal verlopen aan 60% van capaciteit

Begin dit jaar vielen de uitbreidingswerken van het Panamakanaal stil. ©REUTERS

De uitbreidingswerken van het Panamakanaal, die begin dit jaar even werden onderbroken door een financieel geschil tussen de uitbater en het consortium dat verantwoordelijk is voor de werken, gaan vooruit aan 60 procent van hun normale ritme.

Dat maakte de topman van kanaaluitbater ACP, Jorge Quijano, woensdag bekend. 'Momenteel zitten we aan 60 procent' van het ritme dat de werken zouden moeten volgen om de werf 'op tijd af te ronden' verklaarde Quijano in de marge van de Latijns-Amerikaanse versie van het Wereld Economisch Forum in Panama. De inhuldiging staat geprogrammeerd in januari 2016.

'Beetje bij beetje hernemen de activiteiten', maar het zal nog zowat een maand duren alvorens de werken weer aan het ritme vooruitgaan van voor de crisis. Om een beetje verloren tijd in te halen, zouden de werken met tien procent moeten worden versneld.

De Belgische baggeraar Jan De Nul maakt deel uit van het consortium (GUPC) dat instaat voor de uitbreidingswerken. De leiding binnen het consortium is in handen van het Spaanse Sacyr. Begin februari onderbrak GUPC de werken na een geschil met de kanaalautoriteiten over de meerkosten van de werken. Midden maart bereiken beide partijen een akkoord over de financiering van de werken.

Het 80 kilometer lange Panamakanaal werd in 1914 ingehuldigd. Zowat vijf procent van de wereldwijde handel over zee passeert langs het kanaal, dat vooral door de Verenigde Staten en China wordt gebruikt. De moderniseringswerken, goed voor naar schatting meer dan 5 miljard dollar, moeten het mogelijk maken dat schepen die tot 12.000 containers vervoeren, langs het kanaal kunnen varen. Dat is meer dan het dubbele van de huidige toegelaten lading.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud