Zoon Spitaels leidt 'Entreprise de l'Année 2012'

Thomas Spitaels krijgt de trofee in ontvangst. (Foto: Dries Luyten)

Naar jaarlijkse gewoonte kreeg de Franstalige gala-uitreiking van de award 'Onderneming van het Jaar' vanavond reeds haar beslag: de bouw- en engineeringgroep TPF mag zich ‘Entreprise de l’Année 2012’ noemen.

De meest internationale van de Franstalige laureaten heeft het gehaald: in goed 20 jaar is TPF via liefst 23 overnames uitgegroeid tot een groep met ‘slechts’ acht filialen in eigen land en 27 in 18 andere landen. Driekwart van de omzet wordt in het buitenland geboekt.

‘In de jaren 90 hebben we de stiel geleerd en expertise opgebouwd in België. Maar ons land is al vrij goed uitgerust, dus om te blijven groeien, moesten we naar het buitenland’, vertelt directievoorzitter Thomas Spitaels (zoon van gewezen PS-coryfee Guy). De nu 58-jarige Spitaels, handelsingenieur van opleiding (Solvay), nam TPF samen met Christophe Gilain in 1991 over via een managementbuy-out.

De internationalisering leidde tot een brede waaier aan bouwwerken waarbij TPF betrokken is: van volledige nieuwe steden in Angola, over de bouw van het stadion in het Braziliaanse Recife voor het WK voetbal, tot een kilometerlange voetgangerspasserelle in Mumbai of spoorlijnen voor sneltreinen in Algerije.Spitaels gaat er prat op dat alle buitenlandse filialen werken als lokale bedrijven, vrijwel zonder Belgische expats. ‘In India zijn we Indiërs, in Brazilië Brazilianen.’

Samen zijn ze goed voor een omzet van 114,4 miljoen euro (2011) en 2.100 werknemers van wie 200 in België.

Selligent

TPF haalde het onder meer van Selligent, een softwarebedrijf gespecialiseerd in klantenbeheersystemen dat eveneens in 1988 opgericht werd door de jonge ondernemers André Lejeune en Thierry Téchy.

Ook dat bedrijf nam in de voorbije tien jaar een vlucht, deels door de technologische vooruitgang, deels door de geografische uitbreiding. Eerst trok het naar Frankrijk en Spanje, in 2005 ook naar Duitsland.

En in 2008 kreeg Selligent ook een Vlaams kantje: het nam toen het Limburgse Optizen over. Al noemt Lejeune het liever een fusie en benadrukt hij de grote rol die Ben Vloemans en Jan Teerlinck, de leiding van het voormalige Optizen, nu Selligent Hasselt, blijven spelen.

Selligent zit nu aan een omzet van bijna 20 miljoen euro met iets meer dan 150 medewerkers.

Wanty

De derde genomineerde aan Franstalige kant was Wanty, dat zich presenteert als een groep die alle activiteiten rond wegenwerken integreert, zoals grondwerken, het plaatsen van leidingen, riolering en afwatering, afbraakwerken en afvalverwerking.

Afgelopen zomer nam Wanty de afbraakactiviteiten van Shanks Vlaanderen over, en het heeft de opdracht binnengehaald om de site van Opel Antwerpen te ontmantelen.

Een van de grote werven van de komende jaren - bedrijfsleider Christophe Wanty, derde generatie in het familiebedrijf, spreekt zelfs van werk voor 30 jaar - wordt de afbraak van energiecentrales in Frankrijk. Wanty boekt met 650 personeelsleden een omzet van 145 miljoen euro.

Nederlandstalige kant

Onderneming van het Jaar/Entreprise de l'Année is een organisatie van Ernst & Young in samenwerking met De TIJD/L'echo. Morgenavond wordt bekendgemaakt welk bedrijf zich aan Nederlandstalige kant Onderneming van het Jaar 2012 mag noemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud