1.500 vacatures in chemie- en farmasector

©Pfizer

Bijna één op drie bedrijven uit de sector kampt met vacatures die al langer dan een jaar niet ingevuld geraken.

Dat blijkt uit de jaarlijkse jobbarometer van sectorfederatie Essenscia. Momenteel telt de sector 1.485 vacatures, iets minder dan twaalf maanden geleden (1.522) maar wel een pak meer dan twee jaar geleden (801). 

De sector is in ons land aan een sterke opmars bezig, dankzij een ware investeringsgolf. Bedrijven als Evonik, Nippon Shokubai en Kaneka hebben hun Belgische sites uitgebreid, terwijl de komende jaren nog enorme investeringsprojecten van Borealis en INEOS op het programma staan. In de farmasector pompte Sanofi 300 miljoen euro in zijn fabriek in Geel, en breidden Pfizer en Alcon in Puurs uit. 

Het aantal jobs in de Belgische farma- en chemiebranche is daardoor vorig jaar met 1.000 gestegen tot 92.600. Door de vervanging van jobverlaters en pensioengerechtigden kwam het totale aantal aanwervingen uit op bijna 4.000.

En nog steeds staan veel vacatures open, waarvan 38 procent voor technisch geschoolden (procesoperatoren). Twee op drie bedrijven geeft in de enquête aan dat het moeilijker wordt om de geschikte personen te vinden. Om het dreigende arbeidstekort op te vangen, ontvouwde Essenscia eerder deze week plannen om een eigen opleidingscentrum te bouwen voor de farmasector. 'We moeten werkzoekenden heroriënteren naar een farmajob', klonk het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n