13 miljoen euro voor startende chemiebedrijven

©dieter telemans

Solvay, Total, BASF, Sioen, Recticel en anderen pompen 13 miljoen euro in een investeringsfonds, dat startende chemiebedrijven in ons land gaat financieren. 'Toegevoegde waarde en jobs creëren in onze regio is de doelstelling.'

Innovation Fund. Zo heet het geesteskind van François Cornelis, ex-CEO van Petrofina en ex-vicevoorzitter van Total. Cornelis zette de voorbije jaren zijn schouders onder enkele initiatieven om innovatie in de Belgische chemiesector te stimuleren. Hij is bijvoorbeeld juryvoorzitter voor de innovatieaward van Essenscia (koepel van de Belgische chemiesector), die eerder al werd uitgereikt aan Emulco en Agfa-Gevaert.

Hij zette bovendien de Innovation Circle op, samen met mannen als Philippe Bodson (ex-Tractebel), Christian jourquin (Solvay), Luc Vansteenkiste (ex-Recticel) en Jean Stephenne (GSK). Een clubje ex-toplui die bedrijven uit de sector waar nodig adviseerden over het businessplan, over patenten en in contact brachten met mogelijke leveranciers of klanten.

Daaruit vloeit nu het Innovation Fund. In december werd al duidelijk dat het fonds met meer dan 10 miljoen euro zou starten. Het is uiteindelijk 13 miljoen euro geworden, komende van industriële bedrijven (hierboven genoemd, plus Soudal, Carmeuse en DOMO), privé-investeerders (familie Solvay en baron Daniel Janssen), de KULeuven en financiële partijen genre SRIW en FPIM. Het fonds blijft nog 12 maanden open voor nieuwe investeerders. De initiatiefnemers hopen tot 20 miljoen euro te komen.

De komende jaren zal het fonds een tiental bedrijven van zaaikapitaal voorzien, kapitaal dat nodig is om een bedrijf op te starten en een innovatieve technologie verder uit te werken. Het fonds legt zich toe op projecten in procesinnovatie, biochemie, cosmetica, recyclage en nieuwe materialen. 'Het doel? Toegevoegde waarde en jobs creëren in onze regio', aldus Cornelis. Het fonds wordt heheerd door EEBIC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud