Advertentie

3M: 'Fabriek stilleggen zal banen kosten'

©Wouter Van Vooren

Als we onze fabriek in Zwijndrecht moeten stilleggen, zal dat banen kosten en komt het voltooien van het Oosterweelproject in gevaar. Dat zegt 3M in een persbericht.

De Amerikaanse chemiereus 3M had donderdag een gesprek met de Vlaamse milieu-inspectie. Daar krijgt het bedrijf de kans om duidelijkheid te verschaffen over de schadelijke stoffen die het uitstoot en om te bewijzen dat het de inwoners van de fabriek - bij wie hoge concentraties PFAS in het bloed werden vastgesteld - niet extra blootstelt aan schadelijke forever chemicals. Kan 3M dat niet, dan wil de Vlaamse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) een deel van de fabriek sluiten.

3M liet in een persbericht weten dat het - zelfs tijdelijk - stilleggen van de productieactiviteiten 'niemand ten goede zou komen'. Volgens het bedrijf zullen banen in gevaar komen, komt het voltooien van het Oosterweelproject in gevaar en zullen vitale industriële bedrijven niet meer bediend kunnen worden.

Nog volgens de directie zal de sluiting van een fabriek zoals die van 3M in Zwijndrecht enorme onzekerheid veroorzaken voor wereldwijde toeleveringsketens en industrieën. Het bedrijfsklimaat in België en Europa kan ernstig verstoord raken. Het beoogde doel om de toekomstige blootstelling aan PFAS te voorkomen wordt daarmee volgens de directie niet bereikt.

Het stilleggen van de activiteiten van 3M in Zwijndrecht zal het voltooien van het Oosterweelproject in gevaar brengen.
Directie 3M Zwijndrecht

Het bedrijf blijft ervan overtuigd dat de luchtemissies van de huidige activiteiten niet verantwoordelijk zijn voor de aanwezigheid van substanties zoals PFOS in de bloedstalen waarover deze week werd bericht. 3M zegt samen te werken met VITO en andere agentschappen om emissiebronnen te helpen identificeren.

3M zegt dat het ook zal samenwerken met de overheden om alle vragen over de huidige en historische productiviteit bij 3M in Zwijndrecht te beantwoorden. Het blijft geloven dat er mogelijkheden zijn om samen oplossingen te vinden. De directie herhaalt dat 3M zijn PFAS-lozingen al aanzienlijk heeft verminderd en dat het bedrijf heeft ingestemd met tussentijdse lozingsbeperkingen. Er wordt meer dan 100 miljoen euro geïnvesteerd om de lozingen nog verder te beperken.

We begrijpen allerminst waar de verklaring van 3M over Oosterweel is op gebaseerd.
Annik Dirkx
Woordvoerster Lantis

Het bedrijf maakt zich sterk dat het alle nodige herstelmaatregelen zal uitvoeren om de PFAS-verontreiniging aan te pakken en te zullen samenwerken met de bevoegde instanties rond luchtemissies. 3M is ook van plan zo veel mogelijk informatie te delen met omwonenden en beleidsmakers.

Donderdagnamiddag is een delegatie van het chemiebedrijf, onder wie directeur Peter Vermeulen, ontvangen bij de omgevingsinspectie voor een hoorzitting over de PFOS-vervuiling. De verwachting is dat de omgevingsinspectie zich pas vrijdag uitspreekt over het dossier.

Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, reageert verbaasd op de verklaring van 3M dat het stilleggen van de fabriek in Zwijndrecht 'het voltooien van het Oosterweelproject in gevaar brengt'. 'We begrijpen allerminst waar deze verklaring op gebaseerd is', zegt woordvoerster Annik Dirkx.

Ook de vakbonden reageren verbaasd. 'We betreuren dat 3M de werknemers hier gebruikt als argument', zegt Inge Paeshuys van ACV chemie. 'Met ons is nooit overleg geweest over het mogelijk verdwijnen van banen. We willen daarover dan ook meer duidelijkheid. Tot nog toe was 3M tegenover ons weinig transparant.' Bij 3M in België werken 565 mensen, verspreid over de fabriek in Zwijndrecht - onder wie 170 arbeiders en 130 bedienden - en de hoofdzetel in Diegem.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud