Advertentie

3M in beroep tegen strengere lozingsnormen

©Wouter Van Vooren

Het chemiebedrijf 3M gaat in beroep tegen de strengere milieuvoorwaarden voor zijn fabriek in Zwijndrecht.

Dat meldt het bedrijf. Voor PFOS, de vervuilende stof die tot ver in de omgeving van 3M verspreid blijkt, verstrengde de Antwerpse deputatie de lozingsnorm van 30 naar 1 microgram per liter afvalwater. Diezelfde norm is voortaan ook van toepassing voor PFOA en PFOSA. De nieuwe normen gelden meteen.

'Het bedrijf tekent beroep aan tegen de beslissing aangezien die geen overgangsperiode biedt waarin 3M aan de voorwaarden kan voldoen, de regelgeving niet correct en op één individueel bedrijf wordt toegepast. Een dergelijke werkwijze creëert grote rechtsonzekerheid voor veel bedrijven in België', luidt het.

Een dergelijke werkwijze creëert grote rechtsonzekerheid voor veel bedrijven in België.
3M

Het Amerikaanse bedrijf zegt dat het wil samenwerken met de overheid om de PFAS-lozingen op lange termijn 'significant te verminderen'. 3M kondigde eerder aan 115 miljoen euro te willen investeren om tegen 2024 een PFAS-reductie van 99 procent in het afvalwater te bereiken.

'Wij hebben al op korte termijn maatregelen genomen om de bestaande afvalwaterzuiveringstechnologie te verbeteren. Maar veel van de geavanceerde filtertechnieken om dit doel te bereiken vergen tijd om te installeren en kunnen niet op korte termijn worden uitgevoerd. Complexe productieprocessen kunnen niet als een lichtknop aan en uit worden gezet', klinkt het.

Complexe productieprocessen kunnen niet als een lichtknop aan en uit worden gezet.
3M

'3M kan zeker instemmen met het verstrengen van lozingsnormen op korte termijn. Wel moet er een redelijke overgangsperiode zijn en de wettelijke procedures moeten worden gevolgd. We willen ook de impact van overhaaste beslissingen op het belangrijke werk van onze meer dan 300 werknemers in Zwijndrecht tot een minimum beperken.'

Dinsdag stelt het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de resultaten voor van een bloedonderzoek bij een kleine 800 omwonenden van de 3M-fabriek. De analyses moeten aantonen of sprake is van zorgwekkende waarden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud